Hlavní obsah

ČR nemá mnoho možností postihnout Palestince za zbraně na ambasádě

Novinky,
Praha

Ministerstvo zahraničních věcí zveřejnilo v pondělí své vyjádření k nálezu zbraní na palestinském velvyslanectví v Praze. „Česká republika pokládá tento fakt za hrubé porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích,“ stojí ve vyjádření. Podle experta osloveného Novinkami však Praha nemá mnoho možností, jak v takovém případě Palestince postihnout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Boční vstup do nového velvyslanectví Palestiny v pražském Suchdole

Článek

„Těch možností není příliš mnoho,“ řekl Novinkám zdroj obeznámený s případem i s diplomatickým protokolem, který si nepřál být jmenován. „Někdo může být prohlášen za personu non grata a vyhoštěn,“ dodal ještě.

Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že „Česká republika očekává, že palestinská strana co nejdříve jasně a jednoznačně vysvětlí celou situaci kolem těchto zbraní nalezených v prostorách palestinského zastupitelského úřadu“.

V závěru stojí, že „česká diplomacie je připravena odpovídajícím způsobem reagovat po zveřejnění závěrů celého vyšetřování včetně dokončení expertizy nalezených zbraní“.

Co bude se zbraněmi?

Policie našla v domě velvyslance 12 zbraní, jak s nimi naloží po provedených expertizách, zatím neví. „Je to předčasná otázka, v rámci zkoumání bude zjišťován také původní majitel zbraní. V tuto chvíli se nemůžeme bavit o tom, co se s nimi stane,“ řekla Novinkám mluvčí policie Andrea Zoulová.

Mluvčí ministerstva Jolana Grohová odmítla upřesnit, jaké kroky by mohly následovat s tím, že jde o citlivou záležitost: „Nechceme nic předjímat. Nadále čekáme, až palestinská strana jasně a jednoznačně vysvětlí celou tu situaci. Všechno to závisí na tom, s jakým výsledkem přijde policie.“ Ta nyní provádí expertizu tuctu střelných zbraní. [celá zpráva]

Ministerstvo po oznámení o nálezu zbraní už povolalo náměstka palestinského velvyslanectví ke konzultacím, připomněla Grohová „V pátek proběhly konzultace mezi náměstky. K tomu jsme vydali komuniké. Z toho vyplývá, že palestinská strana ověří, že neporušila Vídeňskou úmluvu a zákony.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám