Hlavní obsah

Úřady práce se potýkají s náporem nezaměstnaných

Dlouhé fronty, tak vypadá situace na některých úřadech práce po celé České republice. Instituce přecházejí na staronový systém vyplácení dávek a komplikovanou situaci jim ztěžuje i nápor nezaměstnaných, kterým skončila smlouva posledním prosincem minulého roku. Mluvčí generálního ředitelství úřadu Kateřina Beránková tvrdí, že vážné problémy nenastaly.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Regiony nehlásí žádné závažné potíže. Situace je podobná stavu na konci minulého týdne," uvedla mluvčí. Úředníci totiž museli se začátkem roku přestat používat systém od firmy Fujitsu, který měli od roku 2012. Používat ho zakázal antimonopolní úřad kvůli pochybení při jeho výběru.

Kvůli přechodu na staronový systém je však potřeba převést data a vyškolit pracovníky, což vede ke zpožděním výplaty dávek. Vypjatou situaci ztěžuje i nápor lidí, kteří ke konci roku přišli o zaměstnání a v prvních lednových dnech se hlásí na úřadech práce.

Lidé se bojí dluhů

Několik desítek lidí stálo fronty například na úřadu práce v Kladně. Fronty se tvořily také na úřadu práce v Mladé Boleslavi. "Máme plno, museli jsme posílit počet pracovníků," řekl ředitel úřadu Pavel Krpálek.

Někteří lidé ale odcházeli s nepořízenou, to byl případ například v Brně na jedné z poboček  úřadu práce. "Nefunguje systém, od lidí přijímáme podklady. Až bude systém v provozu, dávky jim zašleme," uvedla úřednice. Se žádostmi o sociální dávky byli lidé odkázáni na příští týden nebo pozdější dobu.

"Nebude zaplacené ošacení, nebude zaplacený nájem. Budeme mít dluhy na elektřině, na plynu. Z čeho mám živit děti? Jedině že by nám dali peníze za to, že čekáme, ale oni nám nic nedají, oni na nás kašlou," zlobila se jedna z klientek.

Úřady si připravují hotovost

V mimořádných případech mohou lidé dostat peníze v hotovosti, potvrdila Marcela Ottová, vedoucí pobočky v České Lípě. "Pokud by se někdo dostal skutečně do problémů, jsme připraveni vypomoci hotovostí. Peníze máme připravené. Zatím jde ale jen o ojedinělé případy," řekla.

Úředníkům úřadu práce v Ústí nad Labem se podařilo v pátek zajistit výplatu příspěvku na péči. Asi čtyři desítky lidí čekaly ráno v českobudějovickém úřadu práce.

S náporem žadatelů o práci se potýkal také úřad v Pardubicích. Ve čtvrtek a v pátek zaregistrovali asi 300 nových žadatelů a fronty se tvořily i v pondělí. Úřad zatím čeká, zda budou přetažena data z programu používaného v loňském roce do systému původního. Výplaty dávek zatím zpožděny nebyly.

Reklama

Související články

Zoufalá žena stále čeká na dávky

Bez peněz, s vidinou vyhození z bytu a v depresích prožila Vánoce a konec roku 2013 i první dny toho letošního jednatřicetiletá bývalá prodavačka Míša ze...

Výběr článků

Načítám