Hlavní obsah

Koalice podepíše smlouvu a zveřejní seznam ministrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Představitelé ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepíšou v pondělí odpoledne ve Sněmovně koaliční smlouvu. Oficiálně taky zveřejní seznam kandidátů na ministry nové vlády. Následně bude na tahu prezident Miloš Zeman, který by měl jmenovat předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem a poté na jeho návrh celý kabinet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedové stran vznikající vládní koalice. Zleva Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Článek

V koaliční smlouvě strany slibují například zrušení většiny zdravotnických poplatků, vyšší růst důchodů i minimální mzdy. Zatím nechtějí zvyšovat daně. Vláda má mít celkem 17 členů. Sociální demokracii připadne osm míst, hnutí ANO šest a lidovcům tři.

Jeden originál koaliční smlouvy dostane Zeman, jenž už v pátek obdržel předběžný seznam kandidátů na ministry. Hovoří se o tom, že prezident by mohl mít problém některé z nich jmenovat. Koalice ale bude za konečným seznamem nominantů do vlády stát.

Pokud by Zeman někoho nejmenoval bez vážných zákonných nebo ústavních důvodů, je možné, že by resort vedl dočasně Sobotka z pozice premiéra. Žádné důvody pro odmítnutí některého z kandidátů do vlády ale šéf ČSSD zatím nevidí.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Do měsíce od jmenování musí kabinet předstoupit před Sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry. Mohlo by to být někdy v únoru. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL má nyní ve dvousetčlenné dolní komoře většinu 111 hlasů.

Reklama

Související články

Koalice si slíbila jednotu proti Zemanovi

Členové budoucí koalice uzavřeli dohodu, že jen co sestaví seznam budoucích ministrů, budou za ním všechny tři strany neochvějně stát. A to i proti...

Výběr článků

Načítám