Hlavní obsah

Sobotka vyzval Haška a spol., ať se rozhoupou a rozhodnou, zda být poslanci, či hejtmani

– Praha

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ztratil trpělivost poté, co hejtmani, kteří se stali poslanci, stále oddalují své rozhodnutí, zda se budou naplno věnovat svému kraji, nebo Sněmovně. Ve své nedělní výzvě konkrétně zmínil jihomoravského hejtmana Michala Haška, který po aféře s lánskou schůzkou rezignoval na post ve vedení soc. dem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek

Článek

„Michal Hašek měl jednu z nejhorších docházek a účastí na hlasování jak poslaneckého klubu, tak i celé Poslanecké sněmovny. Voliči i novináři na to oprávněně kriticky poukazovali,“ uvedl Sobotka a připomněl text usnesení předsednictva ČSSD a poté také Ústředního výboru ČSSD.

„Práce poslance Poslanecké sněmovny je nepochybně prací na plný úvazek a vyžaduje plné pracovní nasazení. Koneckonců takové nasazení všichni kandidáti voličům před volbami slibovali. ČSSD a náš poslanecký klub v minulosti se sloučením poslaneckého a hejtmanského mandátu neučinili dobrou zkušenost,“ napsal Sobotka v nedělním prohlášení.

Usnesení Ústředního výkonného výboru ČSSD
„ÚVV ČSSD pokládá do budoucna za nevhodné, aby poslanec PSP ČR zvolený za ČSSD kumuloval tuto veřejnou funkci s funkcí hejtmana, náměstka hejtmana, primátora, uvolněného člena krajské rady či uvolněného člena rady statutárního města. Vyzývá poslance za ČSSD, kteří budou zvoleni v příštích volbách do PS PČR, aby si nejpozději do 6 měsíců od vzniku poslaneckého mandátu ponechali pouze jednu z těchto funkcí.“.

Toto usnesení bylo přijato ještě před tím, než byly sestaveny a schváleny volební kandidátky ČSSD, upozornil Sobotka.

Podle něj všichni kandidáti s ním museli počítat a nikdo z nich se proti tomuto usnesení veřejně neohradil. „Usnesení sloužilo také jako jasná informace pro voliče ještě před tím, než šli k volbám a podpořili ČSSD,“ uvedl šéf soc. dem.

Funkcionářská nemoc

“Jsem přesvědčen o tom, že seriózní politická strana musí dodržet slovo dané voličům před volbami a měla by také respektovat pravidla, která si sama stanovila. Myslím si, že občané i členové ČSSD už mají dost politiků, kteří trpí funkcionářskou nemocí a neúnosně v jedněch rukou soustředí několik stranických a rovněž veřejných funkcí, v důsledku čehož žádnou z nich nestíhají řádně vykonávat,“ podotkl Sobotka.

Hejtmani, kteří jsou zároveň poslanci
Michal Hašek - Jihomoravský kraj
Jiří Zimola - Jihočeský kraj
Milan Chovanec - Plzeňský kraj
Josef Novotný - Karlovarský kraj
Jiří Běhounek - Vysočina

Sobotka je přesvědčen, že poslanci ČSSD, kterých se uvedené usnesení týká, se zachovají čestně a dodrží slovo dané voličům.

Z pěti hejtmanů a současně poslanců, kterých se výzva týká, se vzdát postu v nejbližší době chystá zatím jen šéf Plzeňského kraje Milan Chovanec, který se zřejmě stane ministrem vnitra.

Se složením jedné z funkcí podle České televize váhají jihočeský hejtman Jiří Zimola a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. Josef Novotný z Karlovarského kraje se k této záležitosti v sobotu nevyjádřil a jihomoravský hejtman Michal Hašek čeká, až bude ustavena nová vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám