Hlavní obsah

Varvařovský skončil jako ombudsman také kvůli nemocné ženě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vážné onemocnění manželky, jejíž zdravotní stav se nezlepšoval tak rychle, jak by si přál. To bylo pro Pavla Varvařovského posledním impulzem k rezignaci na post ombudsmana. Bývalý veřejný ochránce práv, který úřad opustil 20. prosince, to v neděli řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Varvařovský

Článek

"Služební a soukromé starosti mi nedaly možnost plně se soustředit na práci," vysvětlil osmašedesátiletý Varvařovský. Bezprostředně po rezignaci, kterou oznámil 11. prosince, odmítl její důvody komentovat. Před Vánoci pak prozradil, že v tom sehrály roli osobní důvody, ale až v neděli je veřejně specifikoval.

Varvařovský byl však ve své pozici dlouhodobě nespokojen především s tím, že politici jeho doporučení příliš nerespektují. Ze šestnácti podnětů na změnu zákonů, které předložil Poslanecké sněmovně v letech 2011 a 2012, mu zákonodárci vyhověli jen jednou v plném rozsahu a dvakrát částečně.

Sněmovna bude projednávat zprávu za rok 2012 i 2013

Ani loni se v tomto ohledu prakticky nic nezměnilo. "Za ten poslední rok jsem za sebou neviděl nic, přestože jsem se snažil," posteskl si. Po červnovém pádu vlády a následném rozpuštění Sněmovny navíc neměl s kým jednat. "Od června do konce roku 2013 to bylo naprosto o ničem. Sněmovna ani nestihla projednat mou zprávu za rok 2012," řekl Varvařovský.

Nová Sněmovna tak bude muset znovu od začátku projednat ombudsmanovu zprávu za rok 2012. Zároveň přitom bude projednávat i zprávu o činnosti za rok 2013, kterou vypracuje zastupující ombudsman Stanislav Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám