Hlavní obsah

Můžeme stavět na zdravých základech, hájil Kalousek dřívější škrty

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v neděli v Partii televize Prima obhajoval úspornou ekonomickou politiku, kterou kabinet expremiéra Petra Nečase prosazoval a jež je kritizována za podvazování růstu. Kalousek odmítl, že by úsporná opatření prosazovaná vládou Českou republiku poškodila a omezovala ekonomický růst.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek odmítl srovnání ČR s Polskem, jehož ekonomika, v minulých letech, na rozdíl od ČR, zvolna rostla.

„Můžeme stavět růst na zdravých základech,” tvrdí Kalousek s tím, že patříme k úspěšnějším zemím, neboť máme nižší nezaměstnanost a na trzích si můžeme půjčovat za výrazně nižší úrokové sazby.

„Neměnil bych,” svěřil se Kalousek, který si za svou ekonomickou politikou stojí.

Koalice je neschopná

Kalousek se vyjádřil i k sestavování vlády, o něž se pokouší ČSSD s hnutím ANO a lidovci. Připomněl, že ani několik měsíců po volbách není kabinet jmenován. „Neví jak na to a neměli připravené  lidi,” konstatoval z pozice opozičního politika.

„Je tu evidentní neschopnost,” dodal s tím, že situaci neulehčuje ani prezident Miloš Zeman, jemuž se patrně „nechce” vládu jmenovat a snaží se navýšit svůj vliv.

Kalousek varoval před „autokracií a oligarchizací” společnosti, čímž navázal na Tříkrálový projev předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. „Nehledejme nic jiného než demokracii a soutěž stran,” poukázal na populistická řešení a paušální odsudky. [celá zpráva]

Podobné situace v minulosti podle něj vždy vedly k omezení svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám