Hlavní obsah

Babiš k soudu do Bratislavy nepojede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO a zřejmě budoucí vicepremiér Andrej Babiš se nezúčastní soudního líčení ohledně své údajné spolupráce s komunistickou Státní bezpečností, které se uskuteční 30. ledna v Bratislavě.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Článek

Babiš žaluje slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) kvůli archivním svazkům, ve kterých je veden jako agent StB. Babiš tvrdí, že neoprávněně. Spolupráci s tajnou službou opakovaně popřel.

„K soudu nepůjdu, vypovídal jsem už v červnu a soudkyně mě nepotřebuje,“ řekl Babiš s tím, že místo něj tam bude právní zástupce. Dodal, že také nechce čelit předpokládanému zájmu českých a slovenských médií.

Třicátého ledna rozsudek padnout nemusí. Prezident Miloš Zeman dříve ohlásil, že by kandidáty na ministry bez negativního lustračního osvědčení nemusel jmenovat. Poté připustil, že by mu stačilo, kdyby v prosinci prvním sněmovním čtením prošel zákon o státní službě, jenž by oddělil výkon státní správy od politického vlivu. Později prezident zmínil i lednový termín, Sněmovna ale zasedne až začátkem února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám