Hlavní obsah

Diplomatická roztržka? Ministerstvo chce vědět, proč byly v palestinské rezidenci zbraně

České ministerstvo zahraničí bude po palestinské straně požadovat vysvětlení situace kolem nelegálně držených zbraní, které byly objeveny v komplexu ambasády na pražském Suchdole. Policie je tam objevila po středečním výbuchu, který nepřežil velvyslanec Džamál Muhammad Džamál.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Komplex budoucího velvyslanectví a rezidence velvyslance Palestiny v Praze-Suchdole.

Článek

„Podmínky pro nabývání vlastnictví, držení, nošení a používání zbraně nebo střeliva, práva a povinnosti držitelů zbraní nebo střeliva jsou stanoveny zákonem č. 119/2002 Sb., o zbraních a střelivu. Ustanovení tohoto zákona se vztahují i na osoby požívající diplomatických výsad a imunit,” uvedla ve čtvrtek mluvčí ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová.

Ministerstvo je proto podle ní nálezem zbraní znepokojeno. „Mohlo by jít o porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích a budeme požadovat na palestinské straně vysvětlení," dodala.

Zbraně se zkoumají

Šéf pražské policie Martin Vondrášek uvedl, že vyšetřovatelé stále zkoumají několik zbraní, které neprošly českou evidencí a byly nalezeny v objektu budoucí palestinské ambasády. Počet zbraní ani jejich druh nechtěl upřesnit. [celá zpráva]

Foto: Jiří Forman, Novinky

Vybuchlý trezor

Trezor a látku, která v něm vybuchla, zkoumá kriminalistický ústav. Výsledky expertiz lze podle policie očekávat v řádu dnů. Mluvčí ambasády Nabíl Fahil uvedl, že trezor se běžně používal. Vyvrátil tak tvrzení palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího o tom, že tento trezor nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel.

Policie a Bezpečnostní informační služba nemají poznatky o tom, že by středeční výbuch byl teroristický čin. Podle palestinské strany se jednalo zřejmě o pracovní úraz.

Ve čtvrtek čeští lékaři prováděli pitvu těla velvyslance. Jeho ostatky by mohly být do Palestiny převezeny příští týden. Do Česka již dorazil první zástupce palestinského ministerstva zahraničí, misi dočasně vede chargé d'affaires Džadalláh Sabatín.

Palestinci mají zastoupení v Praze již téměř 33 let. Československo začalo styky s Palestinci rozvíjet po šestidenní válce v červnu 1967, kdy byly na popud Prahy přerušeny diplomatické vztahy s Izraelem. Palestinskému hnutí odporu, které zahájilo ozbrojený boj proti Izraeli v lednu 1965, poskytovalo Československo v 70. a 80. letech politickou i finanční podporu, zbraně i výcvik na svém území.

Československo navázalo kontakty s Organizací pro osvobození Palestiny (OOP), která byla uznána mezinárodně za jedinou legální představitelku Palestinců. Stálé zastoupení OOP bylo v Praze zřízeno v březnu 1981 a v únoru 1983 bylo povýšeno na diplomatickou misi.

V prosinci 1988 bylo zřízeno velvyslanectví palestinského státu. Dlouhá léta sídlilo v diplomatické rezidenci v ulici Na Kazance v Praze-Troji. V roce 2003 koupili Palestinci pozemek v ulici Internacionální v Praze-Suchdole, kde začali budovat nový zastupitelský úřad. Původně měl být hotov koncem června 2013. Za čtvrt století velvyslanectví dosud v Praze působili jen tři velvyslanci.Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám