Hlavní obsah

Vláda schválila prodej 28 letounů L-159

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda v demisi na svém čtvrtečním jednání schválila odprodej 28 z 36 letounů L-159 americké společnosti Draken International. Informoval o tom premiér v demisi Jiří Rusnok. Celková suma za odprodej by měla činit až půl miliardy korun.

Vlastimil Picek k prodeji letounů L-159Video: Novinky

 
Článek

Konečná cena se bude pohybovat v rozmezí od 435 do 516 miliónů v závislosti na technickém stavu letadel, informoval ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Čtyřiadvacet letounů má být provozuschopných, další čtyři by šly na náhradní díly.

Odprodej bude realizovat společnost Aero Vodochody, v jejíchž hangárech jsou nyní nepoužívaná letadla zakonzervována. „První letouny by měly dorazit do Spojených států v závěru letošního roku,“ uvedl Picek.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letouny L-159 Alca česká armády

Resort obrany si původně od Aera koupil 72 strojů za více než 50 miliard korun. Zhruba půlmiliarda korun, kterou má obrana od americké společnosti za 28 bitevníků dostat, činí jen zlomek pořizovací ceny.

Vláda projednala také návrh na prodloužení pronájmu letounů Gripen. Předseda vlády v demisi uvedl, že kabinet tento bod přerušil, aby jej dostala na stůl až příští vláda.

Reklama

Související články

Zlom: Osmadvacet bitevníků L-159 do USA

Skoro deset let se ministerstvo obrany snažilo zbavit se nepotřebných letounů L-159 pořízených za desítky miliard korun. Zatím všechny pokusy prodat...

Výběr článků

Načítám