Hlavní obsah

Meteorologové vyhlásili smogovou situaci v Moravskoslezském kraji

Právo, den

Kvůli vysokým koncentracím prachu v ovzduší vyhlásili meteorologové na Nový rok brzy ráno v Moravskoslezském kraji smogovou situaci. Limity prachu totiž ve středu ráno byly překročeny na některých měřicích stanicích dokonce téměř pětinásobně. Nejvíce zamořené prachem je Karvinsko, Ostravsko a Opavsko.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v Ostravě

Článek

„Smogovou situaci jsme vyhlásili, jelikož na některých měřicích stanicích překročil 24hodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 limit 100 mikrogramů na metr krychlový,“ informovali ostravští meteorologové.

Denní limit je přitom jen 50 mikrogramů na metr krychlový. Ve Věřňovicích na Karvinsku zaznamenali na Nový rok ráno hodnoty 247 mikrogramů na metr krychlový. Kromě Karvinska prach zamořil i Ostravsko a Opavsko.

Lidé, především astmatici, děti a senioři, by proto měli omezit delší pobyt venku, větrat krátce a intenzivně a také se doporučuje zvýšit přísun vitamínu C. „Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ upozornili meteorologové.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v rámci střední Evropy. Na znečištění se kromě již zmíněné dopravy podílí průmyslové podniky, domácnosti špatným topením v kotlech, ale také příliv prachem zamořeného ovzduší, které přichází na sever Moravy a do Slezska z Polska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám