Hlavní obsah

Česko vstoupilo do nového roku

– Praha

V České republice se od středy píše rok 2014. Příchod Nového roku tradičně ozdobily velkolepé ohňostroje. S prvním lednem 2014 přichází také řada změn.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Silvestrovské oslavy v centru Prahy.

Článek

Lidé v České republice oslavovali různými způsoby. Například na Javořici, nejvyšším vrchu Českomoravské vrchoviny, si po poledni připíjely na nový rok davy turistů. Populární silvestrovský výstup se konal pošestnácté.

V Přerově se se starým rokem rozloučili otužilci koupáním v řece Bečvě. Neodradila je ani teplota vody 3,5 stupně, ani poměrně málo vody v korytě řeky. Plavbu si užili natolik, že na její závěr při svých tanečních kreacích vodu rozvlnili. Akce má ve městě již tradici, letos se konal její 44. ročník.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Silvestrovské oslavy v centru Prahy.

V Praze se oslavy obešly bez závažnějších incidentů. Lidé slavili v ulicích, zejména v centru na Václavském a Staroměstském náměstí.

Někde si ještě počkají

Jako první přivítali rok 2014 obyvatelé tichomořských států Samoa a Kiribati, a to v úterý v 11:00 SEČ. Nejdéle musí s novoročním přípitkem počkat lidé na souostroví Americká Samoa, kde bude půlnoc až ve středu ve 12:00 SEČ. Půlnoční oslavy po celé planetě tak díky místním administrativním úpravám a časovým vyrovnáváním potrvají déle než 24 hodin.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Silvestrovské oslavy v Praze

Velkolepý ohňostroj se tradičně uskutečnil v australském Sydney. V okolí budovy opery sledovalo oblohu kolem 1,6 miliónu lidí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Silvestrovské oslavy v Praze

Rovněž statisíce lidí si nenechají ujít tradiční zvedání novoroční koule na newyorském náměstí Times Square.

Změny v zákonech

S příchodem nového roku musejí lidé v České republice počítat také s některými změnami v zákonech. [celá zpráva]

Počínaje prvním lednem například končí poplatky ve zdravotnictví. Dosud se platilo 100 korun na den. Návrh novely zákona o zdravotním pojištění, který je ve Sněmovně, předpokládá 60 korun za den s osvobozením dětí do 18 let. Pokud tato novela bude přijata, pacienti v průběhu roku 2014 budou tento poplatek platit, ale dokud se tak nestane, nebudou platit nic. Nová koalice s jeho obnovením už nepočítá.

Od Nového roku také začne platit nový občanský zákoník. Ten se dotkne řady oblastí běžného života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám