Hlavní obsah

Agrární lobby se smiřuje s tím, že zemědělství povede 32letý Jurečka

Právo, Oldřich Danda
Praha

Bouře, kterou rozpoutali lidovci svým urputným bojem o ministerstvo zemědělství v zemědělských kruzích, se začíná utišovat. Agrárníci, kteří se vstupem lidovců do čela resortu nesouhlasili, se smiřují s tím, že novým ministrem bude první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. A jako 32letý má být nejmladším členem vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Jurečka působí jako nekompromisní „střelec“, který ostruhy získal jako hlavní vyjednavač lidovců při pobytu šéfa strany Pavla Bělobrádka v USA.

Je za tím nemoc?

Jak řekl Právu prezident Agrární komory Jan Veleba, všem vrtá hlavou, proč se nakonec nestal ministrem veterinář Bělobrádek (37 let).

Šéf lidovců trpí roztroušenou sklerózou, a je tedy otázka, zda kvůli ní nevzdal post v čele tohoto rozsáhlého resortu. Bude vicepremiérem pro koordinaci vědy a výzkumu, což nemusí přinášet tak velké pracovní vypětí jako při řízení ministerského úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Přitom to ještě před týdnem ve čtvrtek po schůzce Bělobrádka s prezidentem Milošem Zemanem vypadalo, že ministrem by měl být právě šéf lidovců.

„Přeji si, abych se mýlil v tom, co jsem říkal. Uvidíme, s čím pan Jurečka přijde,“ řekl Právu Veleba, který varoval, že lidovci nemají ve svých řadách odborníka, který by se vyznal hlavně v evropské zemědělské politice a v získávání dotací z Evropské unie.

„Pro mě je ale překvapení, že ministrem nebude Bělobrádek. To jsem nepochopil. Když označili zemědělství za prioritní, tak by bylo přirozené, že by tu prioritu měl prosazovat předseda strany,“ dodal Veleba.

Foto: Archiv, Právo

Jan Veleba

Komora mluví hlavně za větší zemědělce, kteří se mohli obávat, že lidovci začnou upřednostňovat podporu malých zemědělců.

Lidovci nechtějí příliš mluvit o tom, z jakých důvodů Bělobrádek funkci ministra zemědělství nepřijal. Samotný Bělobrádek odmítl spekulace, že by se řízení ministerstva vzdal kvůli tomu, že ho hendikepuje jeho nemoc. „Nic takového v tom není. Je to rozhodnutí celostátního výboru po zralé úvaze,“ sdělil Právu Bělobrádek.

Přitom před měsícem připustil, že důvodem, proč se nehrne do vlády, je jednak to, že nemá dostatek zkušeností, ale také i kvůli své nemoci, která může snížit jeho výkonnost.

Zeman na čtvrteční schůzce, jak uvedl sám Bělobrádek, řekl, že by klidně jmenoval šéfa lidovců ministrem zemědělství.

Zeman Jurečkovi nemůže zapomenout „ruského mužika”

Prezident si naopak nepřeje, aby se ministrem stal Jurečka, s kterým má osobní spor kvůli tomu, že Jurečka poté, co prezident vrávoral při otvírání korunovačních klenotů, napsal, že by se neměl opíjet jako ruský mužik.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška na sobotním jednání lidoveckého výboru převážil názor, že nejvhodnějším kandidátem na zemědělství je Jurečka. „Předseda byl připraven převzít vedení ministerstva, jeho zdravotní stav se do rozhodnutí nepromítl,“ řekl Právu Bartošek.

Jurečka Právu sdělil, že v momentu, kdy minulou sobotu probíhala diskuse o tom, jestli půjde na zemědělství Bělobrádek, opustil jednací místnost kvůli živému vstupu v televizním zpravodajství.

„Vrátil jsem se až po diskusi, kdy už bylo jasné, že Pavel Bělobrádek se stane vicepremiérem bez portfeje a že na resort zemědělství zbyli dva kandidáti: já a (senátor) Petr Šilar,“ řekl Právu Jurečka.

V hlasování pak zvítězil Jurečka. Hlasovalo se i o tom, kdo bude ministrem kultury. Celostátní výbor měl na výběr mezi poslancem Danielem Hermanem a hudebníkem a pedagogem Miroslavem Rovenským. Více hlasů získal Herman.

Věk nemusí být problém

Veleba se chce s Jurečkou na začátku ledna sejít a zjistit, co chce na ministerstvu prosazovat. Doufá, že jeho věk nebude na překážku, i když pochybnosti zcela nezakrývá.

„Jurečka říká, že je odborník. Asi je jiná doba. Když jsem se stal ve 42 letech ředitelem jednoho státního statku, tak jsem si říkal, zda na to nejsem mladý. Ale tu a tam se rodí politici jako Josef Lux, u kterých věk není hendikepem,“ podotkl Veleba.

Předseda Svazu vlastníků půdy Michal Pospíšil si myslí, že je dobře, že se na ministerstvo dostal lidovec. „Křesťanští demokraté nemají v programu vyvlastňování a věřím, že pan Jurečka bude garantem dodržování demokratických principů. Sám je zemědělec a určitě není nejmladším ministrem v české historii,“ řekl Právu Pospíšil.

Zemanovec Toman na vládu? Šok

Podle informací Práva by Zeman také přivítal, kdyby na ministerstvu zůstal ministr a bývalý prezident Potravinářské komory Miroslav Toman, jako první náměstek. Ten by ministra v jeho nepřítomnosti zastupoval.

Jurečka odmítá, že by Tomana přijal jako náměstka, i kdyby to pomohlo k urovnání vztahů s prezidentem. Tomana by podle něj museli na ministerstvo nominovat soc. demokraté nebo zástupci ANO. „Určitě pan Toman nebude náměstkem za KDU-ČSL,“ řekl Právu Jurečka.

Ale aby na jednání vlády chodil zemanovec, který neprošel ve volbách, byť ho prezident a agrární komora léta oceňují jako odborníka, by pro novou vládu bylo šokující.

Nelze tedy předpokládat, že by Tomana ČSSD nebo ANO do funkce nominovaly, ledaže by to bylo součástí nějakého personálního výměnného obchodu se Zemanem z důvodu hladkého jmenování vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám