Hlavní obsah

Doktor léčil svou tchyni na Moravě na rodné číslo ženy z Budějovic

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Nepříjemně překvapena byla důchodkyně Anna Gebeltová z Českých Budějovic, když zjistila, že na její rodné číslo léčí svou tchyni lékař Jan Machač z Boskovic na Moravě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Když jsem letos v září přišla ke své lékařce, řekla mi, že injekci, kterou mi naposledy dala, pojišťovna neproplatí, protože se prý léčím jinde. Zpočátku jsem to vůbec nechápala. Všechny platby u pojišťovny mám dlouhodobě hrazené a najednou mi řeknou u lékařky, že výkon, který mi poskytla, nejde proplatit. Docela jsem se rozčílila a vyrazila na pojišťovnu,“ zlobí se ještě nyní Anna Gebeltová.

Další šok čekal pacientku u Vojenské zdravotní pojišťovny, jíž je klientkou. „Tam celou věc prověřili a zjistili, že na moje rodné číslo evidoval doktor jinou pacientku,“ konstatovala důchodkyně s tím, že nakonec ji tato historka stála jenom rozčilení. „Pojišťovna mě vyrozuměla i dopisem, kde mi oznámila, že u doktora došlo k záměně rodného čísla s rodným číslem jiné pacientky. Doktor své pochybení uznal a uhradil i příslušnou částku za lék druhé ženy. Také vše napravil v informačním systému,“ doplnila důchodkyně s tím, že lékaře z Moravy stejně vyhledá.

Spletl jsem se!

„Až tam budu mít cestu, rozhodně za ním zajdu, aby alespoň viděl, jak vypadám,“ prohlásila.

Lékař Jan Machač Právu sdělil, že se v tomto případě rozhodně nejednalo o jakýkoliv úmysl. „Asi před dvěma nebo třemi roky, kdy ještě moje tchyně nebyla u mě registrovaná, diktovala mi rodné číslo telefonem. Já jsem si ho zadal špatně a později, když se u mě registrovala jako pacientka, už jsem je neověřoval. Zjistil jsem to vlastně až za dva měsíce, když přišly výsledky z vyšetření. Poté jsem to opravil, rozhodně se nejednalo o jakýkoliv úmysl, ale pouze o administrativní chybu,“ vysvětloval lékař.

Podle právníka Miroslava Kubáta jde o obchodněprávní odpovědnost, kterou může do určité míry postihnout pouze zdravotní pojišťovna: „Obvykle se to řeší smluvní pokutou nebo nějakou srážkou. Jde o běžnou věc, kdo z nás neudělá chybu? I doktor se mnohokrát přepíše. Poznat, kdy to bylo schválně, je téměř nemožné,“ dodává právník.

Žádejte výpis zdravotní péče

Mediální a marketingový manažer Vojenské zdravotní pojišťovny Richard Medek upozornil, že podobné případy se velmi těžko odhalují. „Proto nabádáme naše pojištěnce, aby si sami jednou ročně u nás požádali o výpis své zdravotní péče a případné nedostatky nám oznámili. Tyto případy, tedy nezáměrná záměna rodného čísla, a tím i vykazování výkonů na jinou osobu, se čas od času objeví, a pokud to není spojeno s překročením zákona, jinými slovy s podvodem na pojišťovnu, řešíme tyto případy smířlivě a bez sankcí,“ ozřejmil Medek.

Zcela jiná situace by podle něj nastala v případě, že by se jednalo o fiktivní vykazování výkonů na konkrétní osoby za účelem nezákonného obohacení. „V takových případech samozřejmě s příslušným lékařem rozvážeme smlouvu a podáme podnět k trestnímu stíhání,“ dodal Medek s tím, že se nejedná o tento případ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám