Hlavní obsah

Lidé neztrácejí naději, spoléhat chtějí jen sami na sebe, ukázal průzkum

Právo, Petr Kozelka

I když to tak na první pohled možná nevypadá, do roku 2014 hledí lidé s mírným optimismem, aspoň co se týče osobního života. Vyplývá to přinejmenším z mezinárodního výzkumu Naděje 2014, do kterého se letos poprvé zapojila i Česká republika. Výsledky průzkumu mezi čtrnácti sty dotazovanými ukázaly, že lidé vkládají naděje sami do sebe nebo do svých blízkých, naopak od politiky už nic moc nečekají.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nejčastěji dotazovaní vkládají naději sami v sebe a pro mnoho lidí jsou zdrojem naděje i životní partneři a přátelé (ilustrační foto).

Článek

Optimismus do nového roku se týká jen osobního života, pesimistické vize pro následující rok naopak převládají v hodnocení politiky, ekonomiky nebo sociálních otázek.

„První výsledky analýzy dat ukazují, že i když to tak nemusí vypadat, mezi lidmi naděje stále je,“ konstatovala garantka výzkumu pro Českou republiku Alena Slezáčková z Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Nejčastěji dotazovaní vkládají naději sami v sebe a pro mnoho lidí jsou zdrojem naděje i životní partneři a přátelé. „Průzkum ukázal, že významné pro naše osobní naděje jsou i příklady jiných lidí, kteří si umějí v životě poradit,“ upozornila Slezáčková.

Štěstí a zdraví proti penězům

Důraz na mezilidské vztahy je patrný i z toho, co si lidé do příštího roku nejvíce přejí. Na prvním místě je šťastné partnerství, manželství a rodina. Hodně lidí touží po dobrém zdraví a harmonii v životě a na čtvrtém místě v celkovém hodnocení jsou dobré a důvěrné vztahy s druhými lidmi. Přání mít více peněz nebo být úspěšný v práci se ve výzkumu ocitla na opačném konci žebříčku.

S největším optimismem, co se týče osobního života, hledí do roku 2014 mladí lidé mezi 19 a 29 lety, největšími pesimisty v této kategorii jsou naopak lidé nad 60 let. V otázkách politiky jsou nejpesimističtější lidé mezi 30 a 39 lety.

Proti Švýcarům máme pocit, že náš život má smysl

Data z mezinárodního průzkumu umožňují porovnávat očekávání v jednotlivých státech, zatím je k dispozici základní srovnání se Švýcarskem.

„Podle něj jsou Češi méně optimističtí než Švýcaři. Češi jsou také méně spokojení s mezilidskými vztahy a vykazují menší míru naděje. Na rozdíl od Švýcarů však lidé v České republice vidí svůj život jako více smysluplný,“ dodala Slezáčková.

Anketa

Co si v příštím roce nejvíce přejete?
Zdraví
78,4 %
Štěstí a spokojenost v osobním životě
15,2 %
Peníze
4,7 %
Úspěch v práci
1,7 %
Celkem hlasovalo 7149 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám