Hlavní obsah

Zdravotnictví letos chybí 10 miliard

• Aktualizováno

Účet zdravotního pojištění skončí letos s desetimiliardovým schodkem. Ačkoliv se úřednický kabinet premiéra Jiřího Rusnoka pokusil resort sanovat zvýšením odvodů za státní pojištěnce a očekává i vyšší výběr pojistného, zásadní řešení čeká na novou vládu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kabinet v demisi navýšením odvodů státu poslal letos pojišťovnám víc o 800 miliónů korun a schválil půjčku pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) 1,7 miliardy.

Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard korun. Letos hradí zdravotní pojišťovny léčení za 225 miliard, příští rok by podle nové úhradové vyhlášky měly dát o deset miliard korun víc.

Příští rok dostanou pojišťovny z odvodů víc o 4,7 miliardy a na pojistném se má vybrat o šest miliard víc.

Regulace jsou potřeba

Propočty ministerstva zdravotnictví ale pojišťovny, nemocnice i lékaři zpochybňují. Peněz na péči podle nich bude méně kvůli devalvaci koruny a omezující úhradové vyhlášce. Další pokles příjmů nastane po zrušení regulačních poplatků. Od ledna se z rozhodnutí Ústavního soudu nebude platit 100 korun za den v nemocnici.

Ústavní soud zrušil také letošní úhradovou vyhlášku. Ve vyhlášce na příští rok ministerstvo připomínky soudců zohlednilo, zcela bez regulací prý vyhláška ale být nemůže, jinak by na péči bylo potřeba o 50 až 60 miliard korun ročně více.

Reklama

Výběr článků

Načítám