Hlavní obsah

Teplé Vánoce přifoukl do ČR alpský Föhn, na Moravě bylo 13 stupňů

V Moravskoslezském kraji padaly na druhý svátek vánoční teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Ostravě-Porubě, kde meteorologové naměřili 13 stupňů Celsia. Jedním z důvodů, proč je v České republice tak nezvykle teplo, je meteorologický efekt německy zvaný Föhn, který se nachází za pohořím Alp.

Foto: www.sat24.com

Föhn se projevuje hlavně nad západní části republiky

Článek

„Efekt je způsoben polohou tlakové níže nad severní Itálií, kdy po její přední straně proudí přes Alpy vzduch od jihu k severu. Na návětrné (italské) straně hor vzduch vystupuje do výšky a přitom z něj padají srážky, tím se zbavuje vlhkosti. Na severní straně Alp vzduch zase sestupuje již o něco sušší a dochází k rozpouštění oblačnosti a k celkovému oteplení,“ vysvětlil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák efekt Föhnu, který je pojmenován stejným slovem, jež v češtině zdomácnělo pro označení vysoušeče vlasů.

Je to ovšem jen jeden z více faktorů, které ovlivňují současné teplé počasí. Podle Dvořáka ovšem za jarními teplotami nestojí žádné záhadné jevy, jako například globální oteplování. Připomněl, že meteorologové znají z minulosti teplá vánoční období, která se střídají se studenými. „Je to dáno globální cirkulací atmosféry a tím, jak v tom kterém roce jsou zrovna situovány řídící tlakové útvary,“ podotkl Dvořák.

Foto: www.sat24.com

Na družicových snímcích je vidět díra v oblačnosti, táhnoucí se od Alp přes Bavorsko a dále přes Čechy až nad Německo.

Objevují se také názory, které připisují teplou zimu slabé hurikánové sezóně v Atlantiku. „Je to možné, ale zatím nepotvrzené,“ podotkl mluvčí ČHMÚ s tím, že teplejší zima bude zřejmě pokračovat.

Teplotní extrémy na severu Moravy

Nejtepleji bylo ve čtvrtek na stanici Ostravě-Porubě, která měří od roku 1968. Přístroje tam zaznamenaly 13 stupňů Celsia, dosavadní rekord byl 11,2 stupně Celsia. Teplotní rekord padl rovněž na stanici v Opavě, která měří od roku 1876. Dnes na ní bylo naměřeno 11,3 stupně Celsia, rekord z roku 1983 byl o 0,3 stupně nižší.

"Rekordní teplota byla rovněž naměřena v Mošnově na Novojičínsku, kde je stanice v provozu od roku 1959. Dosavadní rekord měl hodnotu 10,8 stupně Celsia, ve čtvrtek tam bylo naměřeno 12,9 stupně Celsia," řekl Roman Volný z Regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám