Hlavní obsah

Policie zveřejnila záznam ze zatýkání Nagyové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká televize v neděli odvysílala policejní video z červnového zadržení Jany Nečasové, tehdy Nagyové. Podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty se tak rozhodli, aby učinili přítrž domněnkám o nestandardním postupu policie při zatýkání.

Záznam ze zatýkání Jany NagyovéVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Šlachta se v České televizi ohradil proti srovnávání s gestapem či StB, jak se prý dočetl v tisku. „Přistoupili jsme k tomu, že ukážeme, jak jsme se na místě pohybovali, jakým způsobem detektivové pracovali a že to nebylo o tom, co je prezentováno médii,“ vysvětlil v ČT důvody zveřejnění Šlachta.

Kompletní záznam má podle něj 15 až 20 minut a k dispozici jej dostal i bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny. Česká televize se jej rozhodla odvysílat „s ohledem na veřejný zájem kvůli razantní kritice bývalého premiéra (Petra Nečase) na adresu policie, že používá metody StB či gestapa“.

Otevřela sama

Na záběrech je vidět policejní oddíl před dveřmi bytu Nagyové. Ta jim napřed nechtěla otevřít, proto si přichystali techniku k vylomení dveří. Nakonec ale sama otevřela. Policisté ji následně seznámili s následujícím postupem a ukázali jí písemný souhlas státního zástupce se zadržením.

Nagyová se ptala, zda si může zavolat, to jí však policisté nedovolili. Nabídli jí však, že o nastalé situaci vyrozumějí její dcery. Nagyovou poté vyvedli a byt zapečetili. Zabavili jí také mobilní telefon a doklady.

Manželka bývalého premiéra Petra Nečase je obviněna v případě zneužití Vojenského zpravodajství. Měla si u něj objednat sledování Nečasovy bývalé manželky Radky v době, kdy vedla premiérovu kancelář a byla jeho milenkou.

Nečas: Věc jsme předali právníkům

Expremiér Petr Nečas řekl serveru Tyden.cz, že zveřejnění videa považuje za vážné narušení svobod, a věc proto předal právníkům.

Nečas upozornil, že policie zveřejnila jen zkrácený záznam, který byl navíc podle něj zjevně počítačově upraven. "Čili ze 48 hodin nám pan Šlachta pustil 4 minuty a 15 sekund, pečlivě vybraných a sestříhaných. I tak dosvědčující nasazení tolika policistů proti osamocené ženě, která byla beztrestná, nikdy nebyla spojována s žádnou trestnou činností ani nevlastnila zbraň," řekl Nečas Týdnu.

Nečas považuje množství nasazených policistů i použité prostředky za naprosto neadekvátní, podle něj by stačili dva policisté v civilu. Na záznamu prý není vidět, kolik policistů bylo ještě u aut před domem. "Jako by jeli zatýkat Kajínka nebo někoho takového," podotkl Nečas.

Expremiérovi se nelíbí ani samotné zveřejnění videa policií. "Tuto věc jsme již předali právníkům, protože je to vážné narušení svobod osobnosti a zveřejňovaní záběrů je minimálně nestandardní," sdělil Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám