Hlavní obsah

Zeman vyjádřil Forejtovi plnou důvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman vyjádřil plnou důvěru řediteli hradního protokolu Jindřichu Forejtovi, který podle médií uvádí nepravdivé údaje o svém vysokoškolském vzdělání. Zeman tak učinil na základě vynikajících pracovních výsledků Forejta, sdělil v sobotu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřich Forejt

Článek

Lidové noviny v tomto týdnu uvedly, že Forejt zřejmě nikdy nevystudoval vysokou školu, ačkoli v jeho oficiálním životopisu Hrad v kolonce vzdělání uvedl hned dvě vysoké školy: Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a Mnichovskou univerzitu Ludvíka Maxmiliána. Podle vládního nařízení o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě by přitom protokolář vysokoškolský titul mít měl, napsal deník. Forejt tak prý zřejmě dostává od zaměstnavatele výjimku.

Mladá fronta Dnes v minulých dnech citovala zástupce vysokých škol, kde měl údajně Forejt studovat. "Osoba tohoto jména a tohoto data narození studovala na Právnické fakultě UK, nicméně neabsolvovala," uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek.

"Podle toho, co jsme zjistili, nebyl Jindřich Forejt přijat na naši univerzitu k řádnému studiu," řekla mluvčí mnichovské univerzity Kathrin Bilgeriová. Forejt i tak tvrdí, že nepravdivé údaje v životopise neuvedl. "V rámci mnichovské univerzity studoval jeden z jejích institutů," vzkázal MfD prostřednictvím mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka.

Zkratku JUDr. používá bez titulu

Ředitel hradního protokolu by měl mít podle vládního nařízení vysokoškolský titul alespoň s ohledem na finanční ohodnocení, napsal deník. Měsíčně v průměru bere zhruba 80 000 korun a všichni, kteří jsou zařazeni ve třinácté platové třídě, musí mít magisterský titul. Zaměstnavatel může udělit výjimku až na čtyři roky. Podle MfD je tak pravděpodobné, že ji dostává i Forejt. "Všechny zákonem dané podmínky jsou samozřejmě dodržovány," uvedl Ovčáček.

Server Lidovky.cz také uvedl, že Forejt se prezentuje jako doktor práv v materiálech, které doprovázejí jeho přednášky o etiketě. Účastníky seminářů, kteří za šestihodinový kurz zaplatí přes dva a půl tisíce korun, zve podle serveru na kurzy jako "Forejt Jindřich, JUDr., ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky".

Podporu mu vyjádřil i Klaus

Forejt na Hrad přišel v roce 2002 a víc než půl roku tam pracoval zdarma jako stážista, napsala MfD. Tehdejšímu protokoláři Miroslavu Sklenářovi ho doporučil dlouholetý vatikánský diplomat Erwin Josef Ender, kterému Forejt tlumočil z němčiny. Forejt na Hradě po půl roce dostal poloviční úvazek, v roce 2004 už měl plný a protokolu začal šéfovat.

Forejta se zastal také Zemanův předchůdce na postu prezidenta Václav Klaus. "Nevím přesně, kolik má škol, a které má doma, v cizině, které dokončil, nedokončil, to nevím. Myslím, že to byl nejlepší protokolista, jakého za sto let tato země měla," řekl Klaus novinářům.

Forejt je podle bývalého prezidenta jedním z nejvzdělanějších lidí, jaké v životě potkal. "A kdyby náhodou každý desátý z našich vysokoškoláků byl tak vzdělaný jako pan Forejt, tak by to bylo bezvadné," dodal Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám