Hlavní obsah

Zemanovo jméno zatím z názvu SPOZ nezmizí

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) zatím nevypustí ze svého názvu jméno prezidenta Miloše Zemana. Její členové o tom budou jednat znovu na řádném sjezdu strany na jaře. V sobotu o tom v Praze rozhodl mimořádný sjezd strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

"Tento sjezd nerozhodl o změně názvu, čili pokračujeme jako Strana práv občanů - zemanovci," uvedl předseda strany Zdeněk Štengl a pokračoval: "Tuto debatu otevřeme ještě v březnu příštího roku a budeme diskutovat o tom, jestli zemanovce vypustíme, nebo ne, ale bude to za přítomnosti pana prezidenta." Na sobotní mimořádný sjezd Zeman nedorazil.

K vypuštění slova zemanovci z názvu vyzvala mimo jiné Platforma obrody, kterou založili nespokojení členové strany. Zeman krátce po volbách také řekl, že chtít po SPOZ, aby po volebním neúspěchu jeho příjmení z názvu odstranilo, by byla zbabělost. Přivítal by proto, kdyby s návrhem přišli sami členové levicové strany.

Sjezd také změnil stanovy. Například předsednictvo bude moci vyloučit člena strany pro poškození jejího jména, a to už jen dvoutřetinovou většinou, a nikoli jednomyslně. Poškození jména strany však bude muset předtím projednat revizní komise.

Zbývá doplatit milión z dluhů z kampaně

Sjezd se zabýval i stranickými financemi a splácením dluhů z volební kampaně. "Pokud vím, tak ty závazky jsou plněny," řekl Štengl s tím, že zbývá doplatit asi milión korun, aby byly dluhy splaceny.

Hospodaření strany by mělo projít auditem. „Já chci, aby nové předsednictvo mělo čistý stůl, aby všechny závazky byly uhrazeny," řekl. Nové vedení strany má vybrat až jarní sjezd, který by se měl uskutečnit na přelomu března a dubna.

Štengl už svoji funkci dal k dispozici po volebním neúspěchu strany, předsednictvo ji ale nepřijalo. Zemanovci v letošních volbách do Sněmovny získali jen 1,5 procenta hlasů. Podle řady analytiků SPOZ nejvíce uškodily vnitřní spory, které se rozhořely s blížícími se předčasnými volbami. Několika regionálním organizacím se nelíbily výrazné zásahy vedení SPOZ do kandidátních listin, které kraje předsednictvu předložily.

Reklama

Výběr článků

Načítám