Hlavní obsah

Řád sester boromejek přišel sporně k půdě a okamžitě ji prodal

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco zástupci politických stran a církví se dohadují, jak zlepšit dohled nad vydáváním majetku církvím, jsou převáděny pozemky bez státního dohledu. Příkladem státem nekontrolovaného převodu je případ boromejek. Ty získaly zpět lukrativní skoro hektarový pozemek v pražských Řepích od likvidátora státního statku Praha a ten obratem prodaly.

Foto: Archiv Právo

Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka chystají dohodu o výměně objektu na Hradě.

Článek

Podle cenové mapy pražského magistrátu se metr čtvereční v Řepích prodává za 5320 korun. Výnos by tedy mohl být až 40 miliónů korun.

Státní pozemkový úřad, který má dohled nad vydáváním majetků na starosti, začal podle informací Práva převod v Řepích prozkoumávat. Podle ředitele úřadu Petra Šťovíčka měl likvidátor Jiří Kunt dříve, než pozemek vydal, nechat případ posvětit pozemkovým úřadem. Proto, zda neexistují zákonné překážky, které by vydání bránily.

Kunt i boromejky se brání, že vše proběhlo podle zákona, protože nezemědělskou půdu lze předat bez kontroly pozemkového úřadu. Podle Šťovíčka budou muset prozkoumat, zda skutečně jde o pozemek, který byl vyřazen ze zemědělského fondu.

I když se prokáže, že ano, případ ukázal na to, že v zákoně je díra, kvůli níž nepůjde řadu převodů kontrolovat státním úřadem.

Kongregace milosrdných sester sv. Karla Boromejského požádala 6. března 2013 o vrácení 7330 metrů čtverečních bývalého pole v Řepích. Pozemek byl v té době v majetku Státního statku Praha, který je v likvidaci pod dohledem likvidátora Kunta. Ten vydání majetku předal advokátu Petru Medunovi. Podle Šťovíčka je státní statek kvůli žádosti boromejek v dubnu oslovil.

„Nejdříve nám napsali, že považují pozemek za zemědělskou nemovitost. Ale teď jsme se dozvěděli z katastru, že sami postup změnili a vydali pozemek jako nezemědělskou nemovitost,“ řekl Právu Šťovíček.

Podle advokáta Meduny jednali přesně podle zákona a pozemkový úřad informovali pouze z opatrnosti. „Aby měli prostor se vyjádřit, kdyby měli pochybnost. Ale protože se nejednalo o zemědělskou půdu, tak pozemkový úřad neměl pravomoc o tom rozhodovat,“ sdělil Právu Meduna. Pozemek proto v srpnu boromejkám vydali.

Cena? Neřekneme

Kongregace ho hned v listopadu prodala realitní firmě GAMA X-Promotion. Podle představené boromejek Bohuslavy Kubačákové pozemek prodaly rychle, protože potřebují peníze na svou nemocnici a hospice.

„Výnos potřebujme nutně na financování investic v našich zdravotnických a sociálních zařízeních, které provozujeme,“ řekla Právu. Kolik z prodeje získaly, nechtěla říci. „Cena není tajná, je to věc mezi prodávajícím a kupujícím. Takovou otázku považuji za nepřípadnou, neboť výše kupní ceny je záležitostí konsenzu a svobodného uvážení smluvních stran,“ poznamenala.

Úřady jsou ze hry

Podle Šťovíčka budou úředníci muset případ prošetřit. „Napíšeme dopis na státní statek a zeptáme se, proč změnili postup, a teprve potom se budeme muset rozmyslet, co s tím,“ řekl.

A i kdyby se ukázalo, že vše proběhlo podle zákona, osvětlil podle Šťovíčka tento případ slabé místo zákona. „Stát v těchto případech nebude moci prozkoumat, jestli se na pozemku nechystá veřejně prospěšná stavba nebo jestli nejsou pozemky postiženy Benešovými dekrety,“ řekl.

Dodal, že kvůli každému vydání žádají o informace až od 12 úřadů, jako jsou stavební úřady či archivy. Tak důkladný průzkum advokátní kancelář nedělá.

Meduna Právu řekl, že pouze zkontrolovali na katastru nemovitostí, že jde o jinou než zemědělskou půdu.

„Kdyby tam překážky byly, tak by byl problém, protože byl pozemek obratem prodán,“ řekl Šťovíček. Dodal, že pozemky bývalých státních statků měly být již dávno převedeny na pozemkový úřad. „Ale bylo toho tolik, že majetek zůstává ve státních statcích, které neměly již dávno existovat,“ podotkl.

Podle Šťovíčka takových pozemků může být mnohem více a úřad se o nich nemusí dozvědět. „Tento případ jsme objevili pouze díky kontrole, protože jsme měli v ruce výzvu. Ale může se stát, že nám tu výzvu vůbec nepošlou, protože budou tvrdit, že jde o nezemědělskou nemovitost,“ uvedl.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Boromejky provozují nemocnici v Praze, hospic v Řepích a domov pro seniory v Moravských Budějovicích. Sestry se staraly o Václava Havla až do konce jeho života před dvěma lety na Hrádečku. Staraly se v Lánech i o Miloše Zemana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám