Hlavní obsah

Vedení lidovců kývlo na zemědělství a kulturu

Právo, dan, rsk
Aktualizováno

Předsednictvo lidovců se jednomyslně shodlo na tom, že nabídku na řízení resortu zemědělství a kultury přijmou. Definitivně však musí rozhodnout v sobotu celostátní výbor strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda lidovců Jan Bartošek

Článek

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška se předsednictvo domlouvalo po telefonu.

„Předsednictvo řeklo, že nabídku akceptuje, ale ještě to musí schválit celostátní výbor,“ řekl Právu.

Dodal, že rozhodlo to, že získali zemědělství, ale spokojeni nejsou. „Po faktické stránce bylo splněno vše, s čím jsme šli do jednání. Ale jinak je to hodně velký kompromis a podle mého je to hodně slabé, “ poznamenal s tím, že ale s jejich hubeným volebním výsledkem asi nešlo čekat zázraky.

"Pro mě je to trošku překvapení, nicméně je to realita, uvidíme, jak se rozhodne celostátní výbor," komentoval v České televizi rozhodnutí předsednictva šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Během dne uvedl, že strana má zájem o dvě silová ministerstva. „Nemohou nás mačkat, až z nás poteče zelená šťáva,“ reagoval na nabídku ČSSD a ANO. Podle něj byla na jejich seznamu priorit kultura až na posledním místě. [celá zpráva]

Sobotka by se s předsedy stran sešel ještě o víkendu

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka změnu názoru lidovců uvítal. „Myslím, že to je ze strany KDU-ČSL odpovědný krok a nepochybně je to důležitý signál, že směřujeme k závěru koaličních jednání a že by tady byla reálná šance, aby se ustavila nová vláda,“ řekl Právu.

Podle Sobotky by se kvůli personálnímu obsazení mohli lídři koalice sejít po rozhodnutí celostátního výboru KDU-ČSL.

„Pokud vše proběhne úspěšně, tak předpokládám, že se s předsedy stran sejdeme ještě o víkendu, a rád bych je požádal o to, aby mi co nejdřív předali konkrétní jmenné návrhy, abych s nimi co nejdřív mohl seznámit prezidenta. Pokud dojde k finální dohodě o složení vlády, a myslím, že tomu již nic nebrání, tak je reálná šance, aby kabinet byl jmenován počátkem roku,“ uvedl Sobotka.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Lídr soc. dem. dodal, že by do Silvestra chtěl prezidentovi Miloši Zemanovi předložit konkrétnější informaci jak o rozděleních resortů, tak o potenciálních kandidátech na ministry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám