Hlavní obsah

Zemanovi důvěřuje více lidí, ČNB po intervencích propadla

Důvěra obyvatel ČR v prezidenta Miloše Zemana v prosinci mírně vzrostla. Lidé také věří více Poslanecké sněmovně, zjistilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Po devizových intervencích výrazně klesla důvěra v Českou národní banku. Vyplývá to z výsledků průzkumu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezidentovi republiky důvěřuje 41 procent dotázaných, v listopadu jeho důvěra klesla na 39 procent z říjnových 51 procent. Ve srovnání s listopadovým průzkumem se jedná o posun v rámci statistické chyby, uvedlo CVVM.

"Prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM," uvedli autoři průzkumu.

Důvěra ve Sněmovnu se zvýšila na 21 procent z listopadových 15 procent, u Senátu stoupla od minulého průzkumu o dva procentní body na 28 procent. Senátu i Sněmovně podle CVVM častěji důvěřují lidé do 29 let, dotázaní s vysokoškolským vzděláním a s dobrou životní úrovní. Důvěra v končící úřednickou vládu Jiřího Rusnoka se nezměnila, se 24 procenty zůstala druhá nejnižší z ústavních institucí.

Důvěra obyvatel ústavním institucím 2013
říjenlistopadprosinec
Prezident513941
Vláda262424
Sněmovna-1521
Krajské zastupitelstvo363841
Obecní zastupitelstvo565859
Starosta575961
Hejtman373639
Zdroj CVVM

Vyšší důvěru než celostátní mají krajské a místní reprezentace. Krajským zastupitelstvům důvěřuje 41 procent lidí, což je nárůst z listopadových 38 procent. O procentní bod na 59 procent se zvýšila důvěra v obecní zastupitelstva.

"Důvěryhodnost osob stojících v čele obecních a krajských samospráv v zásadě přesně kopíruje míru důvěry, kterou mezi občany požívají obecní, respektive krajská zastupitelstva," uvedlo CVVM. Svému starostovi tak v prosinci důvěřovalo 61 procent lidí a hejtmanovi 39 procent dotázaných.

ČNB má mnohem nižší důvěru

Z dalších institucí se výrazně zmenšila důvěra lidí v Českou národní banku. V prosinci klesla na 38 procent z 66 procent v dubnu 2011. Centrální banka minulý měsíc zahájila devizové intervence k oslabení koruny, kterými chce zabránit deflaci, a udržet tak pracovní místa a zabránit ztrátám u hrubého domácího produktu. Postup ČNB kritizovali někteří ekonomové a podnikatelé a také prezident Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak jej podpořil premiér v demisi Rusnok.

S politickou situací v Česku bylo podle průzkumu spokojeno v prosinci osm procent dotázaných proti listopadovým sedmi procentům. Nespokojenost vyjádřilo 62 procent respondentů; meziměsíčně byl jejich podíl o pět procentních bodů nižší.

Průzkumu CVVM se mezi druhým a devátým prosincem zúčastnilo 987 lidí ve věku od 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám