Hlavní obsah

Lanovka na Sněžku svezla první pasažéry, Klaus kritizoval dlouhé fronty

Právo, Vladislav Prouza

První pasažéry svezla po skoro čtyřiceti letech dohadů v pátek nová lanovka z Pece na 1 602 metrů vysokou Sněžku. Lanovka se rozjela o skoro půl roku dříve, než stanovil harmonogram technicky náročné stavby. Na nejvyšší horu České republiky zavítal i bývalý prezident Václav Klaus, který zkritizoval dlouhé fronty na nástup.

Foto: David Taneček, ČTK

Nová kabinová lanovka na Sněžku svezla i bývalého prezidenta Václava Klause a posledního krkonošského nosiče Helmuta Hofera.

Článek

Vyměnit dvaašedesátiletou švýcarskou babičku Von Roll v české licenci někdejší Transporty Chrudim se zdařilo díky kompromisu ochranářů vyvést nahoru maximálně 250 lidí za hodinu a trvalému tlaku majitele lanové dráhy, kterým je město Pec pod Sněžkou.

Verdikt Správy KRNAP zněl zprvu jednoznačně. Starou lanovku nechat dosloužit a zlikvidovat. „Konečně jsem se po čtyřiceti letech dočkal. Byl jsem u vůbec prvních jednání o možné stavbě nové lanovky. Tehdy to měla být stejná čtyřmístná kabinka z chrudimské Transporty jako před časem na Černou horu,“ konstatoval bývalý náčelník pecké lanovky a dnešní revizní technik Václav Lorenc.

Na vrchol až v novém roce

Čtyřmístnou kabinku premiérově směřující zatím pouze na Růžovou horu obsadil poslední krkonošský nosič Helmut Hofer, exprezident Václav Klaus, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák (oba ODS).

„Od Nového roku pojede na vrchol. Navíc dnes jezdí všichni zdarma a během víkendu v Peci ubytovaní držitelé pecké karty,“ doplnil starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (ODS). Premiérovou jízdu absolvovali snad všichni, kdo v Krkonoších a Královéhradeckém kraji něco znamenají.

„Zvláštní prohlídkou třeba na umístění výbušnin lanovka před touto jízdou neprošla. Vždyť s nimi jede i Helmut,“ podotkli žertem lanovkáři. Helmut Hofer z prastarého rodu krkonošských nosičů vídával ještě starou lanovku zespoda. Náklady nosil na Sněžku do dvaapadesátého roku minulého století. „Jízda to byla slušná,“ ohodnotil novou lanovku 81letý kmet.

Zelená ideologie zcela nezvítězila, těší Klause

„Jsem rád, že zelená ideologie úplně nezvítězila. Jenom lanovka by mohla nahoru hodinově vyvést třikrát více lidí,“ provokoval Klaus „Lidé by potom nemuseli stát ve špičkách zbytečnou frontu,“ podotkl. Kvóta 250 pasažérů za hodinu nadiktovaná ochranáři výrazně snižuje ekonomický profit lanovky za zhruba 320 miliónů korun hrazených z valné části z evropské dotace.

Foto: David Taneček, ČTK

Bývalý prezident Václav Klaus u vchodu k lanovce

„Dotaci by mělo město Pec bez problému dostat z Evropské unie proplacenu. Všechno probíhá v naprostém pořádku,“ poznamenal europoslanec Vlasák. „Přeji si, aby bylo vše bezproblémově zadministrováno,“ dodal královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nově otevřená lanovka na Sněžku

Na Sněžku za 15 minut

Lanovka zkracuje cestu na střechu Čech o polovinu z půl hodiny na patnáct minut. Dílo konsorcia BAK Trutnov a italské firmy Leitner odolá možná stokilometrovému větru a na rozdíl od staré lanovky tak zvýší počet provozních dnů. „Třiašedesát let bez kompletní generálky tak jako stará lanovka, kde jednotlivé díly bylo vcelku snadné nahradit, nová určitě nevydrží,“ předjímá šéf pecké lanovky Jiří Martinec. Luxus však vyjde o něco dráž. Pasažéři zaplatí 210  Kč za jednosměrnou a 390 korun za obousměrnou jízdenku.

Lanovka se vzdor technickým vymoženostem neubrání funkční ochraně proti  vichru, na Sněžce častému, a zimním námrazám v horním úseku z Růžové hory na Sněžku. „Bude nutné na to jako u staré dávat pozor a zavčasu vhodně reagovat,“ tvrdí lanovkáři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám