Hlavní obsah

Já jsem si nikdy nedovolil ministra nejmenovat, řekl Klaus

Právo, Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Klaus v pátek prohlásil, že si nikdy nedovolil nejmenovat ministra, jehož mu navrhl premiér, ač měl k některým nemalé výhrady.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Václav Klaus na otevření nové lanovky na Sněžku

Článek

„I když jsem mnohdy skřípal zuby nad tím nebo oním navrženým ministrem a věděl jsem, že na to jednoduše nemá, nikdy jsem si ho nedovolil nejmenovat tak, jak navrhl premiér,” odtušil Klaus.

Klaus byl ve funkci jako poslední, kterého volil parlament. Zeman byl už zvolen občany v přímé volbě.

Klaus se ale pozastavil nad tím, že Zeman nebude mít novoroční projev, ale k veřejnosti se obrátí v průběhu Vánoc. A tady už se vůči Zemanovi vymezil.

„Prezident by měl respektovat tradici a pronést projev na Nový rok ve 13 hodin tak, jak jsme léta zvyklí,” míní Klaus, který bude v témže čase hostem Partie televize Prima. Podle jeho slov jde však pouze o náhodu a nikoliv o to, aby suploval novoroční projev, jehož termín letos Zeman posunul.

K veřejnosti chce Zeman promluvit 26. prosince a na rozdíl od bilančních a vizionářských novoročních projevů předchozích prezidentů chce promluvu pojmout coby osobní bilanci.

Ke kritizované amnestii, která se podle posledních dat dotkla 111 000 odsouzených, Klaus poznamenal, že „byla racionální a splnila svou roli”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám