Hlavní obsah

Stropnický: Lidovci mě nalomili, ale věřím, že vláda bude

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ČSSD, hnutí ANO a lidovci budou v pátek znovu řešit sestavení případné koaliční vlády. Spory přetrvávají v otázce rozdělení ministerstev. KDU-ČSL ve čtvrtek oznámila, že trvá na resortu zemědělství. Podle poslance hnutí ANO Martina Stropnického už všichni do jednání investovali příliš mnoho na to, aby zkrachovalo. V rozhovoru pro Právo také řekl, že by taková varianta byla problémem hlavně pro šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec hnutí ANO Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně.

Článek

S ČSSD a lidovci jste se dohodli na programu. Vy jste se debat jako jeden z hlavních vyjednavačů ANO účastnil. Myslíte, že trojkoalice zkrachuje kvůli rozdělení postů ve vládě?

To je těžké odhadnout. Jako politický nováček bych ale odhadoval, že věc vyhrotit a málem ji dovést ke krachu může být běžná taktika. Ale myslím, že jsme do projektu už příliš investovali a že už je příliš dlouho od voleb.

Případný neúspěch by byl asi velkým problémem pro Bohuslava Sobotku. Mohlo by to spustit krizi v soc. dem., která by ovlivnila i sestavení vlády, protože bez ČSSD je nemožné kabinet sestavit. Vzít si to na odpovědnost se mi zdá příliš velké sousto. Věřím, že to lidovci berou v potaz.

Klíčové je ministerstvo zemědělství. Myslíte si, že by měli ustoupit lidovci?

To jsem neřekl, mluvil jsem o tom, že mám pocit, že spíše k dohodě dojde, ale nevím k jaké. Poslední nabídka, kterou KDU-ČSL dostala, byla velkorysá – tedy vicepremiéra, resort práce a sociálních věcí a dopravu či životní prostředí.

Nejedná ale ANO a soc. dem. příliš z pozice síly?

Možná že došlo k několika nepromyšleným krokům, které ale určitě z naší strany nebyly úmyslné. Tím myslím dvoustranná jednání s ČSSD, ale to mělo svoji logiku.

S lidovci jsme se dvakrát v prvních fázích jednání sešli, ale řekli jsme si, že těch několik věcí, na kterých se neshodneme, můžeme odložit, protože musíme řešit větší programovou disharmonii s ČSSD.

Proti tomu tehdy nikdo z KDU-ČSL nijak zvlášť neprotestoval. Svým způsobem jsme rozhovory se soc. dem. odpracovali nejen za sebe, ale i za ně. Šlo totiž o věci, které vadily i KDU-ČSL.

ČSSD chce vnitro a diplomacii, ANO chce finance. Proč by si lidovci nemohli nárokovat zemědělství? Pak se mohou cítit odstrkovaní.

Je pravda, že sytý hladovému nevěří. Ale mám pocit, že ta jistá přecitlivělost je genetická. A to se týká všech „třetích“ koaličních stran. Náš předseda Babiš říká, že tu je určitá neblahá tradice „vydírání“ a to nevede k úplně dobrým koncům. Možná že ANO a soc. dem. nebyly průběžně citlivé k těmto pocitům lidovcům a lidovci byli přecitlivělí.

Jenže ministerstvo práce není ministerstvo pro toaletní papír, to není role užitečných idiotů, abych dvakrát citoval pana Bělobrádka.

MPSV a doprava jsou dva nesmírně prestižní resorty, které ovlivňují každodenní životy lidí. A stejně tak není pravda, že kultura je jakási „zbytková fara“. To je strašlivá hloupost, speciálně pro zemi, jako je ČR. Bude to vždy menší resort, ale z hlediska identifikačního významu by to mělo být spíš něco prestižního.

Nebylo by pro vás jednodušší udělat menšinovou vládu s ČSSD?

Aby lidovci byli v opozici nebo vládu jen podporovali, považuji za varianty ne životaschopné. Pevně věřím, že zvítězí rozum a že se většinovou vládu podaří sestavit. Lidovci začali mluvit o naprostém odtržení od společné vlády a musím říci, že pocitově vůči KDU-ČSL mám nyní důvěru nalomenou.

Jestli se v posledních pěti dnech objevilo zemědělství jako naprosto kruciální bod všeho, tak co se může objevit za dva měsíce na vládě? Kdyby koalice měla fungovat tak, že se každou středu někdo zablokuje, tak si nemyslím, že by byla stabilní.

Lidovci měli latentní zájem o zemědělství, ale resort nehrál klíčovou roli v prvních jednáních. Silně to zaznělo, když se vrátil Pavel Bělobrádek z USA a usnesl se na tom celostátní výbor.

Je ANO připraveno promíchat své resorty, aby vznikla společná vláda?

Prostor je v tuto chvíli minimální, nabídli jsme už dopravu a životní prostředí. Pominu-li finance, tak bychom těžko hýbali s místním rozvojem nebo spravedlností. Flexibilita je u školství, o které jsme měli zájem, ale tam už je kandidát soc. dem.

Co obrana? O vás se mluví jako o možném ministrovi.

Spíše jsme se dívali po zahraničí, ale když se stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček stal předsedou Sněmovny, tak se prostor odkryl. Navíc jsme cítili, že lidovci ani soc. dem. po tom neprahnou, tak ve vedení ANO začala klíčit myšlenka, jestli bychom na něj neměli aspirovat, a v té souvislosti padlo mé jméno.

Proč zrovna obrana?

Resort je dlouhodobě kritizovaný pro nehospodárnost a předražování zakázek a pro ANO to je hozená rukavice.

Proč zrovna vy? Sám jste říkal, že máte zkušenosti v oblasti zahraničí a kultury. Prezident Zeman dokonce v souvislosti s vámi varoval, aby resort nevedla další Karolína Peake.

Nechci, aby to znělo nadutě, ale není tolik lidí, kteří by byli použitelní na dva resorty. Spíš si myslím, že přesouvání mé osoby je kvůli tomu, že jsem kartou, kterou lze hrát na více místech. Někde to sedí bez většího skřípání a někdy to vyvolává pozvednuté obočí jako u prezidenta.

Jsem nicméně zastáncem toho, že by ministr obrany měl být civil. Ministr totiž nerozhoduje o přesouvání jednotek, to je úkol pro náčelníka generálního štábu, ale rozhoduje o politickém zadání, na co se zaměřit, kdo jsou naši spojenci a ten směr kultivovat, což znamená i velkou porci diplomacie. A to bylo u zrodu úvahy, že bych přicházel v úvahu.

Celý rozhovor s Martinem Stropnickým si můžete přečíst v pátečním Právu

Reklama

Výběr článků

Načítám