Hlavní obsah

O Svobodově vydání výbor nerozhodl, na příště si zve policii

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Mandátový a imunitní výbor ve čtvrtek nevydal žádné doporučení k žádosti policie o vydání exprimátora a poslance Bohuslava Svobody k trestnímu stíhání kvůli kauze Opencard. Své jednání přerušil. Předsedkyně výboru Miroslava Němcová uvedla, že k dalšímu jednání pozve také vyšetřovatele.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslava Svobodu (ODS)

Článek

„Mandátový a imunitní výbor přerušil své jednání do výborových týdnů, které proběhnou v lednu,“ informovala předsedkyně výboru Miroslava Němcová s tím, že projednávání žádosti o vydání bylo stejně přerušeno i ve Sněmovně, takže nedojde k žádným procesním průtahům. Celý bod by poslanci mohli vyjednávat zkraje únorové schůze.

„Přerušili jsme schůzi, protože byl přednesen návrh, aby byly pozvány policejní orgány k tomu, aby podaly členům mandátového a imunitního výboru vysvětlení na jejich dotazy,“ upřesnila dále Němcová. Nechtěla však dále specifikovat, co přesně poslanci budou chtít od policie vědět. „Jsou tam některé pochybnosti, které poslanci vznášeli během rozpravy jak minulého zasedání, tak dnešního. Blíže bych je nechtěla specifikovat,“ uvedla.

Podle svých slov nepředpokládá, že by členové výboru znovu pozvali na své jednání obviněného exprimátora, neboť jim prý ve čtvrtek odpověděl na vše, na co se ptali. Na vlastní žádost se ale může jednání zúčastnit.

Svoboda: Zinscenovaný proces

„Mandátový výbor si vyslechl názory mé, vyslechl názory mého právníka, teď s těmi fakty bude pracovat. Žádný závěr z jednání nezazněl,“ řekl Svoboda novinářům po jednání výboru. „Úplně finálně jsme si popřáli hezké Vánoce,“ dodal.

Nadále trvá na své nevině. „Můj názor trvá, proces je zinscenovaný, neobsahuje ani žádný důkaz o tom, že jsem se já nebo někdo z rady (hlavního města Prahy) dopustil úmyslného trestného činu,“ prohlásil Svoboda.

„Žaloba je v plném rozsahu pro mě nepřijatelná, neplatná, nic takového se nestalo a vnímám tu žalobu jako politický proces,“ uvedl dále.

Jeho obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Loni v dubnu radní souhlasili s tím, že město uzavře s firmou Haguess dvě nové smlouvy na podporu systému zhruba za celkem 74 miliónů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý městu způsobili škodu zhruba 25 miliónů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám