Hlavní obsah

Kardinál Duka sloužil zádušní mši za Václava Havla

Praha

Kardinál Dominik Duka ve středu sloužil v pražském kostele svaté Anny zádušní mši za Václava Havla, který zemřel před dvěma roky. „Václav Havel není mezi námi, ale jsem přesvědčen, že je v našich srdcích a přítomen v životě této země, na jejíž svobodě a suverenitě se podílel,” řekl kardinál.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Kardinál Dominik Duka (vpravo) sloužil 18. prosince v kostele sv. Anny v Praze rekviem za bývalého prezidenta Václava Havla.

Článek

Výročí úmrtí prvního prezidenta ČR si ve středu lidé připomněli na několika místech, mimo jiné na vzpomínkovém večeru v pražském divadle Archa. Prezident Miloš Zeman přišel památku politika a dramatika uctít k jeho hrobu na Vinohradském hřbitově. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé si 18. prosince 2013 připomínali dvouleté výročí od úmrtí prezidenta Václava Havla. Na Václavském náměstí zapalovali svíčka do tvaru srdce.

"I po dvou letech je jeho život a dílo výzvou. Je stále aktuální i dnes," řekl při mši Duka. O sloužení mše ho požádala Havlova druhá manželka Dagmar, která se jí zúčastnila s dcerou Ninou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Kardinál Dominik Duka (vpravo) sloužil 18. prosince v kostele sv. Anny v Praze rekviem za bývalého prezidenta Václava Havla, od jehož úmrtí uplynuly dva roky. Vlevo je vdova po Václavu Havlovi Dagmar, druhá zleva její dcera Nina.

Lidé ve středu po celý den přicházeli k Havlovu hrobu, kde zapalovali svíčky a pokládali květiny. Zeman tam na Havla zavzpomínal s tím, že jejich vzájemná spolupráce byla založena na argumentech a diskusi, a proto byla cenná a zajímavá. K Havlově oblíbené chalupě na Hrádečku na Trutnovsku lidé přinesli svíčky, červená papírová srdce či tibetské modlitební vlaječky.

Umělci i lidé na sociálních sítích vzpomínají

Brněnští divadelníci si připravili noční happening s názvem Srdce do nebe aneb máte doma laserové ukazovátko? Chtějí, aby účastníci akce za zesnulým prezidentem za pomoci laserových ukazovátek vyslali z kapucínských zahrad obraz ve tvaru srdce.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Uprostřed vdova po Václavu Havlovi Dagmar, vpravo sestry boromejky, které o něj pečovaly.

Na sociálních sítích "ožila" stejně jako loni výzva k ohrnutí nohavic na Havlovu počest.

"Kalhotový den" má připomínat, že Havel měl při své inauguraci v prosinci 1989 nezvykle krátké kalhoty. Na nápad zareagovala i kavárna v polských Katovicích, která si Havla připomene večerní akcí se čtením úryvků z jeho děl a vybízí zájemce, aby přišli s vykasanými nohavicemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám