Hlavní obsah

ČSSD jednala o možnosti vlády bez lidovců, připustil Chovanec

Aktualizováno

Požadavek KDU-ČSL, která si ve vznikající vládě nárokuje ministerstvo zemědělství, vedl středeční grémium ČSSD k tomu, aby se zabývalo i variantou vlády bez lidovců. Podle místopředsedy ČSSD Milana Chovance však dohady o resort zemědělství nestojí za to, aby sociální demokraté, zástupci ANO a lidovci ukončili jednání o vzniku koalice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Chovanec

Článek

„O této variantě mluvil včera pan (Pavel) Bělobrádek v České televizi. Na grémiu se to pouze zmínilo, ale platí, že preferujeme trojkoalici,” vyjádřil se Chovanec k informaci, že grémium jednalo o variantě vlády bez lidovců.

„Pan předseda si vyslechl naše názory a dohodli jsme strategii dalšího postupu. Naše priorita je trojkoalice a nemyslíme si, že dohady o zemědělství stojí za ukončení diskuse o trojkoalici. Další grémium je v pátek, pokud vše půjde dobře, mělo by být o rozdělení resortů jasno,“ popsal Právu jednání středečního grémia Chovanec.

Podle dalšího z místopředsedů ČSSD Lubomíra Zaorálka je strana připravena jednat pružně, nicméně bude trvat na svých prioritách.

O resort zemědělství usilují lidovci, jež k tomu pověřila víkendová celostátní konference. Zatímco ČSSD je ochotna ustoupit, ANO je k požadavku zdrženlivější.

Vláda by měla mít 17 členů a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka před pár dny uvedl, že by měl rád dohodu na stole do konce týdne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám