Hlavní obsah

Prezident jmenoval nové soudce, chce, aby odolali politickým tlakům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman v úterý na Pražském hradě jmenoval na návrh vlády 24 nových soudců obecných soudů. Prohlásil, že si přeje, aby odolali politickým tlakům a rozhodovali rychle. Pomalost je podle něj neduhem české justice. Noví soudci nahradí ty, kteří kvůli vysokému věku nebo z jiných důvodů opustí soudy v únoru.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman při jmenování nových soudců

Článek

Vláda v demisi projednala návrh na jmenování nových soudců minulý týden. Je mezi nimi 15 žen a devět mužů, většinou se jedná o třicátníky. Polovina z nich působila jako asistenti soudců, šest přichází z advokacie a tři doposud působili jako justiční čekatelé.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová na soudce navrhla také jednoho firemního právníka, jednoho vyššího soudního úředníka a jednoho žalobce z Okresního státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Nejvíce nových soudců má posílit soudy v Ústeckém kraji.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Naposledy Zeman nové soudce jmenoval před necelými dvěma měsíci, tehdy jich bylo 40 a byl mezi nimi například bývalý ústavní soudce Miloslav Výborný. Předtím jich koncem února 12 jmenoval Zemanův předchůdce Václav Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám