Hlavní obsah

Rusnokův kabinet od září zadal bez soutěže zakázky za 2,85 miliardy

• Aktualizováno

Kabinet v demisi premiéra Jiřího Rusnoka zadal od září šestkrát více veřejných zakázek bez výběrového řízení než předchozí vláda premiéra Petra Nečase (ODS) ve stejném období loňského roku. V úterý na to upozornila sdružení Oživení a Za otevřenou společnost. Jde o zakázky za 2,85 miliardy korun. Vláda prý reagovala na špatnou situaci při čerpání evropských fondů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok na jednání vlády

Článek

„Od září ministři takto zadali nebo chystají zadat celkem 78 nadlimitních zakázek v hodnotě 2,854 miliardy korun. Pro srovnání, ministři bývalé Nečasovy vlády za stejné období v roce  2012 schválili 18 nadlimitních zakázek bez soutěže v hodnotě 450 miliónů korun,” konstatovalo Oživení.

„Několikanásobný nárůst velkých státních zakázek zadávaných bez soutěže vládou, která je v demisi a nemá politickou důvěru, je alarmující. Nabízí se otázka, zda to je skutečně nezbytné nebo zde hrají roli skryté úmysly vytěžit co nejvíce z dočasných ministerských postů,” uvedl Martin Kameník z Oživení.

"Vláda Jiřího Rusnoka reagovala na tristní situaci v čerpání peněz z evropských fondů, kdy bylo nutné aktivizovat všechny dostupné možnosti tak, abychom nepřišli o desítky miliard z fondů EU," citovala ČTK mluvčí vlády Jana Jabůrková. Dodala, že v některých případech vláda řešila havarijní a bezodkladné situace pro zajištění chodu státní správy, které vznikly nečinností a odkládáním nutných rozhodnutí v minulém období.

Zadávání zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění:
Je zvláštní procedurou, která se má používat pouze ve výjimečných situacích, kdy nelze zadat zakázku na základě soutěže dodavatelů. Informace o zakázce jsou v tomto případě dostupné až po uzavření smlouvy.

Sdružení upozornila, že kabinet vládne v demisi, a měl by se proto chovat maximálně transparentně.

„Každá vláda, a zejména vláda, která nemá důvěru Sněmovny, je povinna dbát maximální transparentnosti svého rozhodování,” míní Oldřich Kužílek  z Otevřené společnosti.

Obě sdružení proto  vyzvala vládu, aby aktivně začala informace o plánovaných zakázkách bez soutěže zveřejňovat a zdůvodnila nárůst počtu již proběhlých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám