Hlavní obsah

Komise k církevním restitucím: Chceme fakta místo emocí

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Komise k církevním restitucím, v níž vedle zástupců církví zasedají zástupci ČSSD a ANO, se dohodla na dalším jednání na základě podkladů expertů. Komise chce vyřešit problematiku restitucí v areálu Pražského hradu. Další setkání bude v lednu, oznámila místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková

Článek

Vedle otázky Pražského hradu má být dalším tématem otázka finančních náhrad a samotné principy restitucí.

„Chceme se dobrat pravdy,” uvedla Gajdůšková s poukazem na to, že veškeré argumenty budou podloženy daty a fakty. „Možná se přesvědčíme, že jsou věci jinak, a budeme hledat jiné řešení,” dodala Gajdůšková.

Podle Martina Stropnického (ANO) se účastníci shodli na tom, že je třeba začít debatu z „pomyslného bodu nula”.  Stropnický přiznal, že si politici o tématu církevních restitucí myslí „něco jiného než zástupci církví”. Stropnický naznačil, že výsledky jednání by mohly být v řádu týdnů či několika měsíců.

Generální sekretář české biskupské konference Tomáš Holub ocenil, že jednání získá formální rámec, kde budou hovořit fakta, nikoliv emoce. Zástupce České židovské obce Tomáš Kraus připustil, že vyrovnání státu s církvemi provázejí velké emoce, nicméně má dojem, že se vyjednavači „doberou výsledku”.

Ze všech jednání vznikne oficiální zápis, na němž se shodnou všechny strany.

Církve by kromě majetku měly získat během třiceti let 59 miliard korun na finančních kompenzacích. Díky inflační doložce by se tato náhrada mohla vyšplhat až na 96 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám