Hlavní obsah

Švagr Miloše Zemana dostal místo na vnitru

Právo, Patrik Biskup

Podnikání zastřené tajemstvím a politická kariéra zaseklá na regionální úrovni. Řeč je o švagrovi prezidenta Miloše Zemana Petru Bednarčíkovi (ČSSD), před kterým se nyní otevírá nová pracovní výzva. Podle zjištění Práva získal totiž post na ministerstvu vnitra. Od 1. prosince sedí v oddělení interního auditu a kontroly.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Dal jsem si přihlášku a ta byla nějakým způsobem řešena,“ reagoval Bednarčík na dotaz Práva, jak probíhalo přijímací řízení. Blíže to rozebírat nechtěl. Potvrdil také, že ukončil podnikání. „S mojí novou pozicí je to neslučitelné,“ prohlásil dvaapadesátiletý bratr Ivany Zemanové.

Jenže podle výpisu z obchodního rejstříku je stále majitelem soukromé společnosti Revita group, s. r. o. „Do konce roku z něj moje jméno zmizí. Nešlo to dříve, problém je v tom, že notáři jsou teď zasekaní,“ uvedl Bednarčík.

Chybí účetnictví firmy

Jeho podnikání je ale neprůhledné. Ve sbírce listin totiž chybí účetnictví firmy od jejího založení v roce 2007. To je hrubé porušení zákona, které se trestá pokutou, a v případě, kdy jde o záměrné jednání s cílem zastřít údaje o hospodaření firmy, hrozí dokonce i trestní stíhání.

„Jsem lempl,“ snažil se Bednarčík vysvětlit absenci patřičných dokumentů. Slíbil, že dá všechno do pořádku. „Jestli jsem něco porušil, tak to napravím,“ vyhrkl ze sebe a druhým dechem dodal, že firma neměla žádné miliónové obraty. „Ročně jsem danil částku kolem dvou set tisíc korun,“ upřesnil.

Podle Vladimíra Řepky z ministerstva vnitra pracoval Bednarčík pro ministerstvo jako externista od března. „S ohledem na výsledky jeho práce byl od 1. prosince přijat do pracovního poměru,“ konstatoval Řepka. Doplnil, že Bednarčík už zahájil kroky směřující k zániku svého členství a funkce statutárního orgánu v obchodní společnosti: „Mělo by to být vyřízeno bez zbytečného odkladu, nejlépe do 31. 12. 2013,“ uzavřel Řepka.

Hrozili mu bombou

Bednarčík měl letos v květnu nepříjemné peripetie, když mu zatelefonoval anonym a vyhrožoval bombou v autě. Policejní pyrotechnici v něm ale žádnou nálož nenašli.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

„Nejsem si vědom ani jednoho svého konání, kde bych někoho poškodil tak, že by mně měl nějakým způsobem vyhrožovat či realizovat své výhrůžky. A nedomnívám se, že je mezi námi natolik inteligentní tvor, který by si chtěl politickou situaci vyřizovat tímto způsobem. Osobně se domnívám, že jde o nejapný žert nějakého méně inteligentního jedince,“ napsal tehdy v prohlášení Bednarčík, radní Vimperka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám