Hlavní obsah

Kvůli škrtům hrozí další zavírání ambasád

Právo, Jan Rovenský

V roce 2010 Česko uzavřelo ambasádu v Kolumbii. Loni ji zas otevřelo. A příští rok hrozí, že své brány opět uzavře. Kdyby šlo o Kocourkov, a nikoli Českou republiku, bylo by to k smíchu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác v Praze, sídlo ministerstva zahraničních věcí

Článek

Zdánlivě jednoduchý škrt 121 miliónů z 5,9miliardové kapitoly ministerstva zahraničí, který v pátek schválil sněmovní rozpočtový výbor, může ale pro českou diplomacii mít dalekosáhlé následky a vést k dalšímu uzavírání velvyslanectví včetně těch, která Česko s velkou slávou nedávno otevřelo nebo otevřít chtělo.

Podle informací Práva se to může týkat nejméně čtyř úřadů – kromě Kolumbie by to mohly být Barma, Senegal či Keňa.

Generální sekretář MZV Vladimír Zavázal Právu potvrdil, že kvůli rozpočtovým škrtům je uzavírání ambasád pravděpodobné. „Moje první reakce na škrty v rozpočtu zní, že budeme muset zavřít úřady. Je to ale tak čerstvé, že si budeme muset počkat na další vývoj,“ řekl Právu.

Nevyloučil, že by se uzavření mohlo týkat zastupitelských úřadů právě v Kolumbii či Barmě, neboť tam ještě nejsou všichni diplomaté.

Jenže to nebude jediné snížení rozpočtu, se kterým bude ministerstvo muset počítat. S výdaji resortu pořádně zacvičí také kurz koruny vůči euru a americkému dolaru – tedy měn, které MZV denně používá například pro platy diplomatů. Podle předběžných odhadů slabá koruna resortu přijde na dalších 30 miliónů.

„To, že nám ČNB způsobila problémy, budeme muset řešit. Na zahraničním výboru se minulý týden rozumně řeklo, že se to bude řešit až v polovině roku, protože nikdo neví, jestli hodnota koruny vůči euru klesne na 27,50, nebo na 29,50,“ vysvětlil Zavázal. Přitom diplomacie počítala, že nynější rozpočet bude proti minulému asi o 150 miliónů vyšší. Ve finále ale může být naopak nižší.

Koalice cílila na cizí trhy, teď škrtá peníze

Paradoxní přitom je, že rodící se koalice soc. dem., ANO a lidovců chce podle programového prohlášení prorazit na mimoevropských trzích, což bez zastoupení v zemi půjde těžko.

„Za důležitý faktor hospodářského růstu v otevřené ekonomice ČR považujeme vývoz zboží. Pro podporu exportu maximálně využijeme ekonomickou diplomacii. Vedle zemí EU chceme, aby firmy expandovaly do dalších zemí na ostatních kontinentech, kde mají naději na vysokou přidanou hodnotu,“ píše se v koaliční smlouvě.

Potíž je také v tom, že se budoucí vláda zavázala, že nebude škrtat v investicích a zaměstnancích, ale v provozních výdajích. Jenže u resortu zahraničí většinu provozních výdajů spolknou právě velvyslanectví.

Místopředseda ČSSD a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek řekl Právu, že si myslí, že problém nemá dobré řešení. „Nedovedu si představit, jak by to šlo bez zavírání ambasád, což jsem vždy kritizoval. Je to nepříjemné a bude potřeba prostředky získat zpět,“ uvedl. Recept zatím Zaorálek nemá.

„V této chvíli je těžké si představit, jak tyto prostředky nahradit. Nemáme vlastní vládu a ve Sněmovně neznám způsob, jak by to šlo zvrátit. Kdybychom zasahovali do jednotlivých položek, tak by to projednávání rozpočtu mohlo úplně rozbourat,“ podotkl.

Podle něj soc. dem. na koaličních jednáních upozorňovala, že provozní škrty se podepíší na kvalitě služeb resortů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám