Hlavní obsah

Zeman: Pokud Mynář nepožádá o prověrku do středy, končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hradní kancléř Vratislav Mynář by měl podle prezidenta Miloše Zemana požádat o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň do středy 18. prosince, jinak ve své funkci skončí. Zemanovo vyjádření citovaly Česká televize a Český rozhlas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Zeman již dříve slíbil, že Mynář požádá o prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) do konce minulého týdne.

Pevně doufám, že ve středu tento týden.
prezident Miloš Zeman

Zeman v pondělí na otázku, kdy jeho kancléř požádá o prověrku, odpověděl: "Pevně doufám, že ve středu tento týden." Avizoval, že k tomuto tématu bude i tisková konference. Na dodatečný dotaz, zda zůstane kancléřem v opačném případě, uvedl: "Jistě že ne," citovala prezidenta Česká televize.

"Pan kancléř hodlá skutečně žádat o prověrku tento týden. Předpokládá, že tak učiní ve středu, jak uvedl pan prezident. O podání žádosti budeme informovat na tiskové konferenci. Podmínka pana prezidenta, týkající se podání žádosti o prověrku v těchto dnech, tak bude splněna," sdělil Novinkám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman začátkem prosince v rozhovoru s ČTK řekl, že Mynářovo rozhodnutí požádat o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň vítá, protože to rozptýlí pochybnosti, které se objevovaly. Podle prezidenta ale neexistuje zákon, který by řediteli prezidentské kanceláře ukládal nutnost mít prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň.

V médiích se v minulosti objevily informace, že by Mynář prověrku nemusel získat například kvůli svým některým podnikatelským kontaktům. Jedním z kontroverzních známých měl být například Radim Masný z Opavy. Prezidentův kancléř to vytrvale odmítá.

SPOZ ve volbách propadla

Mynář je ve funkci zhruba tři čtvrtě roku bez bezpečnostní prověrky, kterou potřebuje, aby mohl přistupovat k některým utajovaným dokumentům. Některých jednání se tak místo něj účastní jeho podřízení, které NBÚ dostatečně prověřil.

Zeman dříve řekl, že jeho kancléř předpokládal, že se stane poslancem za Stranu práv občanů - zemanovce a nebude prověrku potřebovat. SPOZ ale ve sněmovních volbách propadla.

Podle zákona o ochraně utajovaných skutečností podléhají utajení například přípravy podkladů pro přepravu prezidenta nebo ústavních činitelů jiných států. Utajení také podléhá příprava prezidentské amnestie. Tu ale Zeman udělovat nehodlá. Agendu prezidentských milostí převedl na ministerstvo spravedlnosti a sám chce omilostňovat jen ze zdravotních a humanitárních důvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám