Hlavní obsah

Návrh státního rozpočtu postoupil do třetího čtení

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci v pondělí po několikahodinovém jednání pustili do závěrečného čtení návrh státního rozpočtu pro rok 2014. Představili své pozměňovací návrhy, které nejčastěji počítají s přesunem peněz do školství, vědy a výzkumu a do dopravy. Třetí čtení se uskuteční ve čtvrtek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Například poslanecký klub ODS přišel s čtyřmi pozměňovacími návrhy. V nich žádají posílit výdaje na vědu a výzkum, na platy učitelů, dopravní infrastrukturu a sociální služby.

Poslanec ODS a bývalý ministr školství Petr Fiala upřesnil, že jejich návrh na posílení výdajů na vědu a výzkum neznamená navýšení rozpočtu, ale „vrácení bezdůvodně kráceného rozpočtu“, neboť vláda Jiřího Rusnoka v demisi rozhodla na podzim o snížení rozpočtu na tuto kapitolu o 1,3 miliardy. Stejnou částku nyní navrhuje ODS přidat.

Hnutí Úsvit přímé demokracie považuje za jednu z priorit zvýšení mezd učitelů a sociálních pracovníků. Poslankyně hnutí Olga Havlová zdůraznila, že učitelství patří mezi nejhůř placené profese.

Semelová by seškrtala ÚSTR

Také poslankyně KSČM Marta Semelová se domnívá, že zabezpečení kvalitního vzdělávání by mělo být prioritou vlády. „Žádná prosperující země se neobejde bez kvalitních učitelů,“ prohlásila. Učitelé, stejně jako zaměstnanci ze sociálních služeb, by si podle ní měli platově polepšit. Její pozměňovací návrh proto počítá s tím, že by se do kapitoly na zabezpečení sociálních služeb přelily peníze určené na Ústav pro studium totalitních režimů.

Už v pátek navrhnul rozpočtový výbor přesuny v celkovém objemu zhruba 6,7 miliardy, z nichž má být 3,5 miliardy z části provozních výdajů jednotlivých rozpočtových kapitol. O ně má být posílena rozpočtová vládní rezerva. Proti tomu se ohradil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který uvedl, že se tak podle něj poslanci vzdávají možnosti nakládat s těmito penězi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám