Hlavní obsah

Celé zastupitelstvo bylo odsouzeno, obec prodávala pozemky za pětikorunu

Právo, Aleš Honus
Nový Jičín

Proces, který nejspíš nemá v dějinách české komunální politiky obdoby a který bude mít zřejmě dohru až u Nejvyššího soudu, pokračoval v pondělí vyhlašováním rozsudku u Okresního soudu v Novém Jičíně. Soud uznal vinnými všech 13 obžalovaných bývalých členů zastupitelstva obce Hladké Životice včetně exstarosty Jaroslava Petržely, který v minulosti jako nezávislý neúspěšně kandidoval do Senátu.

Foto: Aleš Honus

Členové předminulého zastupitelstva spáchali trestný čin, řekl soud. Jaroslav Petržela vpravo.

Článek

Státní zástupce všechny bývalé zastupitele vinil z rozsáhlého zneužití pravomocí. Okresní soud, který se kauzou z roku 2006 zabýval od loňského podzimu, se s obžalobou ztotožnil. Výši trestů se ale všichni obžalovaní dozvědí až 28. ledna. Předsedovi trestního senátu se totiž při čtení obžaloby udělalo nevolno, a tak muselo být čtení rozsudku přerušeno a odročeno.

Soud se ztotožnil s obžalobou, podle které zastupitelstvo ve volebním období 2006 a 2010 prodalo stavební pozemky za extrémně nízké ceny, případně rozhodlo o jejich darování. Kdo měl štěstí, anebo patřil k rodinným příslušníkům či známým některých zastupitelů, mohl si tehdy stavební pozemek koupit za cenu pět korun za metr čtvereční.

„Některé z těchto pozemků získaly za výhodnou cenu například dcery bývalého starosty. Na jednom z pozemků pan Petržela dokonce postavil dům, který poté prodal,“ uvedla advokátka Karla Návedlová, která u soudu zastupovala poškozenou obec Hladké Životice.

Žalobce žádal nepodmíněné tresty

Výčet trestných činů, kterých se měl zejména starosta dopustit, je přitom delší a kromě nevýhodného prodeje pozemků zahrnuje například pojistný podvod nebo neoprávněné vyplacení odměny z obecní pokladny.

Státní zástupce ve své závěrečné řeči žádal pro dva z obžalovaných nepodmíněné tresty - jak pro starostu Jaroslava Petrželu, tak pro bývalého místostarostu. Obhajoba naopak žádala zproštění viny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám