Hlavní obsah

Nejchudším důchodcům musíme přidat, přibývá sebevražd, hřímal Okamura

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura na tiskové konferenci zkritizoval návrh státního rozpočtu na příští rok i text koaliční smlouvy. Podle něj by vznikající vláda měla prioritně řešit chudobu důchodců a invalidů. Peníze by sehnal například tím, že Česká republika odloží pronájem letounů Gripen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura s členy poslaneckého klubu Úsvitu přímé demokracie

Článek

„Bez gripenů pár měsíců čile přežijeme, ale ti nejchudší mají nouzi teď,“ prohlásil Okamura na tiskové konferenci.

Vadí mu, že koaliční smlouva prioritně neřeší finanční problémy důchodců a zdravotně postižených. „Je třeba zvýšit nejnižší důchody, a to plošně,“ uvedl a poukázal na to, že v poslední době roste počet sebevražd i lidí bez domova. „Podle nás je třeba prioritně přidat napřed těm nejpotřebnějším,“ řekl.

Hnutí Úsvit se nelíbí ani návrh státního rozpočtu, o kterém bude Sněmovna jednat na pondělní schůzi. Podle jeho předsedy Tomia Okamury je přijímán v časovém chvatu, takže jej nelze kvalifikovaně hodnotit. Okamura vyzval budoucí vládu, aby hned zkraje příštího roku nechala udělat forenzní audit státního rozpočtu, aby se ukázalo, kudy „odtékají milióny a miliardy“.

Hnutí proto připravilo pozměňovací návrh, který na pondělním druhém čtení předloží. Návrh počítá především se zvýšením mezd učitelů a sociálních pracovníků. „Celkovou koncepci rozpočtu nepovažujeme za zdařilou, je silně deficitní,“ ohodnotil stávající návrh šéf poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám