Hlavní obsah

Konec hotelu Praha na dohled. Stavební úřad souhlasí s demolicí

Praha
Aktualizováno

Stavební úřad šestého pražského obvodu v pondělí zveřejnil povolení demolice hotelu Praha. Proti rozhodnutí, s nímž nesouhlasí část odborníků i veřejnosti, je možné podat odvolání.

Foto: Petr Horník, Právo

Hotel Praha

Článek

Na začátku prosince již úřad rozhodl o demolici části hotelového komplexu. O jeho demolici požádala na přelomu srpna a září skupina PPF.

Ačkoli podle ní jde o kvalitní modernistickou stavbu, jejíž linie kopírují svah, nehodí se svými rozměry pro vilovou zástavbu Hanspaulky.

Foto: Petr Horník, Právo

Hotel Praha

Ředitel PPF pro vztahy s veřejným sektorem Vladimír Mlynář dokonce hotel označil za „hromadu betonu na Hanspaulce“, ač technologie stavby, jak ji vymysleli architekti Jaroslav Paroubek, Radko Černý, Arnošt Navrátil a Jan Sedláček, byla jiná než jen betonování.

Části interiéru převzalo muzeum

PPF chce na místě hotelu vybudovat zahradu pro studenty školy Petra Kellnera Open Gate. Samotná pobočka či ústředí školy vznikne pod kopcem u Evropské třídy.

„Skupina PPF převzala hotel Praha ve stavu, kdy byla odvezena nebo zničena velká část vybavení interiéru. Na svém místě již nebyl nábytek vyrobený na zakázku a demontováno bylo například i vybavení koupelen, restaurace, kuchyně i všech pokojů. Na svých místech zůstala pouze část svítidel nebo skleněný orientační systém. Tyto věci demontovali odborní pracovníci a byly nabídnuty do různých uměleckých sbírek. Část si převzalo například pražské Uměleckoprůmyslové museum,” připomněl mluvčí skupiny Radek Stavěl s tím, že po roce 1990 měnila stavba opakovaně majitele.

Pokud rozhodnutí nabude právní moci, měla by demolice probíhat rozstříháním, podobně jako byly likvidovány mosty na rekonstruované dálnici D1. „Práce budou probíhat pouze v pracovní dny od 7.30 do 18.00 hodin. Doprava materiálu bude vedena mimo vilovou zástavbu po stávajícím pozemku hotelu Praha směrem na ulici Evropská,” dodal mluvčí, podle něhož budou v exponovaných místech vybudovány protihlukové stěny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám