Hlavní obsah

Inverze bude pokračovat, ukáže se však i slunce

Novinky, jas
Aktualizováno

Až do čtvrtka bude převládat inverzní ráz počasí s teplotami kolem dvou stupňů Celsia. Tepleji bude na horách a v místech, kde se nízká oblačnost v průběhu dne rozpustí. Koncem týdne v souvislosti s přechodem fronty přibude srážek, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Inverze při pohledu z Ještědu

Článek

Při rozpuštění oblačnosti se mohou v pondělí dostat teploty na tři až sedm stupňů, přičemž v 1000 metrech nad mořem by mělo být až šest stupňů Celsia.

Při pohledu na webové kamery Českého hydrometeorologického ústavu byla v pondělí ráno nízká oblačnost v Olomouci, Vsetíně, Plzni či Kopistech. Inverze byla patrná i při pohledu z Milešovky v Českém středohoří. Například v Praze a ve středních Čechách nebo v Českých Budějovicích je ale obloha jasná.

„Počasí od úterý do čtvrtka bude prakticky identické. V nížinách se bude místy držet nízká oblačnost, jinde při rozpuštění bude převládat jasno či polojasno,“ konstatovala Honsová. Ráno se budou objevovat četné mlhy, které mohou namrzat. Objevit se může i slabé mrholení.

V místech, kde nízká oblačnost setrvá po celý den, se budou nejvyšší teploty pohybovat v intervalu mezi jedním a třemi stupni, při rozpuštění  oblačnosti se rtuť dostane až k šesti stupňům.

V pátek bude přes naše území přecházet frontální systém. Převládat bude zataženo či oblačno s přeháňkami a teplotami mezi jedním a pěti stupni. V ranních hodinách se na silnicích může vytvářet ledovka.

Současné numerické modely ukazují, že podobný charakter by si mělo počasí udržet až do Štědrého dne. Podobné nadprůměrné teploty však nejsou ničím výjimečným, připomněla Honsová s poukazem na rok 1989, kdy se v tomto období šplhala odpolední maxima až k 15 stupňům Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám