Hlavní obsah

IT zakázky ministerstva většinou přiklepnou bez soutěže. Nejvíc obrana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstva zadala v letech 2009 až 2012 zakázky na informační a komunikační technologie za 11 miliard korun, bez výběrového řízení bylo přiděleno 62 procent z nich. U ministerstva obrany činil podíl IT zakázek zadaných bez otevřené soutěže dokonce 72 procent. Informoval o tom v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Obrana označila zprávu NKÚ za nepřesnou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Porušení zákona o veřejných zakázkách zjistil úřad ve dvou případech, kdy ministerstvo obrany nevysoutěžilo pořízení softwarových produktů celkem za 88 miliónů.

"Za této situace nelze zcela vyloučit možnost, že rozpočtové prostředky byly použity nehospodárně," upozornil NKÚ.

Ministerstvo obrany závěry NKÚ označilo za nepřesné. „Úřad nebral v potaz ICT zakázky realizované cestou elektronických tržišť, na kterých je MO největším zadavatelem z celé státní správy. Pokud by NKÚ do kontroly zahrnulo i tyto zakázky, bylo by výsledné procento zakázek bez otevřené soutěže mnohem nižší než 72 procent,” sdělil mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Brání se také nařčení z porušení zákona, podle něj nešlo o samostatné zakázky, nýbrž o rozšíření již používaného softwaru.

Jedou podle zákona, ale hospodárnost není jistá

Na většinu přidělených zakázek uplatnilo ministerstvo obrany výjimku, při jejich zadání bez soutěže tedy zákon neporušilo. Kontroloři zjistili, že v 99 procentech případů se konečné ceny shodovaly s cenami předpokládanými.

NKÚ ale uvedl, že tento postup nemusí být hospodárný, protože ministerstvo při stanovování předpokládaných hodnot dodávek vycházelo z cen, které v podstatě určil současný dodavatel.

Ministerstvo od doby pořízení informačních systémů podle NKÚ nikdy neprovedlo srovnání cen dodávek aplikačního programového vybavení s jeho obvyklou cenou.

"Při až dvacetileté závislosti na jednom dodavateli hodnotí NKÚ stanovování cen ve spolupráci s dodavatelem jako nesystémovost, která vytváří prostředí s rizikem nehospodárného vynakládání prostředků státního rozpočtu," uvedl NKÚ.

Výběrová řízení dokážou zakázky zlevnit

Vliv otevřeného řízení na snížení ceny zakázky dokládá mimo jiné studie Evropské komise, podle které zdvojnásobení počtu účastníků v soutěži snižuje hodnotu zakázky přibližně o devět procent, upozorňuje NKÚ.

"Ministerstvo obrany si tento efekt ověřilo na zakázce na nový informační systém, kterou vypsalo v roce 2013. V otevřené soutěži vítězná nabídka nakonec dosáhla pouhých 37 procent předpokládané ceny," dodal úřad.

Celkem zadala v letech 2009 až 2012 všechna ministerstva zakázky za 52 miliard korun. Bez výběrového řízení bylo přiděleno 37 procent z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám