Hlavní obsah

Červíček: Ministrovi jsem nikdy neslíbil, že odstoupím

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, rak

Martin Červíček v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že nikdy neslíbil ministrovi vnitra v demisi Martinu Pecinovi, že odstoupí, když bude jmenován policejním prezidentem Petr Lessy. Kdyby však odešel, vrátil by se na místo náměstka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Červíček

Článek

„Nikdy jsem neřekl Martinu Pecinovi, že odstoupím. Mluvil jsem o tom, že až ta situace nastane, budeme hledat řešení. Ministr navíc několikrát řekl, že bude pokračovat Červíček. Celou dobu neslyším slovo kritiky na fungování policie. Až v posledních dvou týdnech,“ konstatoval v pořadu Červíček.

Dále také uvedl, že požádal sněmovní bezpečnostní výbor, aby si vyslechl jeho stanovisko. Výbor se s ním ale sejde až v lednu příštího roku.

Červíček označil Pecinovo řešení současné situace se dvěma policejními prezidenty za právní absurditu.

 Na porady chodí náměstek

Poukázal také na to, že to není poprvé, kdy má policie na jednom vysokém manažerském postu dva příslušníky. Nikdy se to podle něj ale neřešilo tak, že se zpochybnila zákonnost jmenování. To totiž podle něj v jeho případě povede k tomu, že se fakticky vrátí na post náměstka pro trestní řízení, které už je obsazené bývalým šéfem středočeské krajské policie Václavem Kučerou a nastane tak stejná situace s dvojvládím, jako nyní panuje na prezidentském postu. Kučeru už přitom na jeho předchozím působišti také nahradil jiný funkcionář.

Červíček připomněl případ šéfa dopravní policie Zdeňka Bambase, který se po vyhraných soudních sporech měl vrátit na své místo. Místo toho získal jinou vedoucí pozici v rámci policie, protože mezitím jeho útvar vedl někdo jiný. „Nezbývá mi nic jiného než respektovat jakékoli rozhodnutí v přezkumném řízení. Jediná možnost je nechat tuto právní absurditu přezkoumat někým jiným,“ prohlásil Červíček.

Otázku, jak si představuje budoucí spolupráci, odmítl komentovat, pouze dodal, že na porady s ministrem místo sebe posílá náměstka. „Respektuji názor ministra, i když si myslím, že je to dětinské,“ shrnul Červíček.

Za nárůst kriminality může i amnestie

Debata se rovněž dotkla tématu personálních změn v řadách celorepublikových útvarů. Červíček se postavil za ředitele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Milana Komárka, který je tam podle něj příliš krátkou dobu na to, aby mohly být hodnoceny jeho výsledky. Ministr Pecina si ale myslí, že Komárek svou práci nezvládá a má místo něho nového kandidáta, bývalého detektiva Jindřicha Láta, který nyní pracuje na ministerstvu vnitra.

„Láta jsem prý doporučil ministrovi já, což ale není pravda. Já ho neznal, než mi ho ministr představil. Nedoporučil jsem ho, pan ministr mě dopisem požádal, abych Láta doporučil,“ reagoval na změny v ÚOKFK Červíček, který také upozornil, že Komárka by nevyměnil, ani kdyby byl na postu náměstka.

Za jedenáct měsíců tohoto roku policie eviduje nárůst kriminality, hlavně té majetkové asi o sedm procent. „Je tu nárůst kriminality, která se těžce odhaluje. Ale objasněnost je stejná jako v minulém roce. Pravděpodobně se v nárůstu promítla částečně amnestie. Částečně proto, že 38 procent z propuštěných vězňů policie už zase stíhá,“ sdělil na závěr policejní spoluprezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám