Hlavní obsah

Bělobrádek pochválil koaliční smlouvu, dvě ministerstva jsou ale pro něj málo

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se v neděli ráno vrátil ze stáže ve Spojených státech a rovnou zamířil na celostátní konferenci strany, kde se má rozhodnout o tom, zda strana vstoupí do koalice s ČSSD a hnutím ANO. Bělobrádek pochválil programovou část koaliční smlouvy a uvedl, že některé kritické výroky jsou nehorázné. Zkritizoval však rozdělení ministerstev.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„V programové části se odvedl kus práce, proto považuji výroky některých politiků i nepolitiků za nehorázné, protože se pracovalo celou dobu mého pobytu v zahraničí a pracovalo se dobře,“ prohlásil Bělobrádek při příchodu do lidoveckého sídla.

Uznal, že v koaliční smlouvě se nacházejí i sporné body, o nich se ale bude rozhodovat právě na celostátní konferenci. „Jdu tam, abychom se poradili o situaci,“ komentoval ji.

Odmítl však sdělit, zda on sám je pro schválení koaliční smlouvy, či nikoliv. Nechtěl se vyjadřovat ani k resortům. „To řeknu celostátní konferenci,“ odmítl dotazy novinářů.

Okruhy ministerstev

Lidovcům se nelíbí, že by se měli spokojit jen se dvěma ministerstvy. „Neznám žádnou vládu za posledních 23 let, kde by sebemenší koaliční partner neměl více než dvě ministerstva a neměl buď ekonomické, nebo silové ministerstvo,“ poznamenal při příchodu.

Přiznal také, že KDU-ČSL má vybraný určitý okruh, v jehož rámci by si strana představovala resorty. „Je logické, že lidová strana a její program, její důraz je v určitých oblastech. Bezpochyby to je otázka rodiny, venkova a mohl bych pokračovat,“ řekl novinářům s tím, že se jedná i o ekonomickou otázku nebo o otázku boje s lichvou a školství. O podrobnostech se ale lidovci chtějí poradit na konferenci.

Roithová: Zdravotnictví není na prvním místě

Zahraniční cesta Pavla Bělobrádka se dostala pod palbu kritiky. Sám předseda strany ale zastává názor, že lidovci nejsou stranou jednoho muže, a zdůrazňuje, že se během jeho nepřítomnosti sepsala koaliční smlouva a odehrála se další jednání.

Stáž v USA nicméně označil za přínosnou. Poznatky podle něj může využít i v praxi v české politice. „Byla velmi zajímavá, předpokládám, že ji využiji ve prospěch České republiky,“ prohlásil s tím, že se stáž týkala zejména otázek boje s korupcí, integrace menšin nebo bezpečnosti.

Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová při příchodu do sídla lidovců uvedla: „Myslím si, že to (koaliční smlouva) je na tu atmosféru, ve které se to projednávalo, tak je to dobrý výsledek.“

O křeslech ve vládě se podle ní bude zatím jednat. Lidovci prý v případné vládní konferenci počítali s tím, že se napřed vyřeší programové průniky a až potom personálie. Uvedla, že lidovci dávají přednost jiným ministerstvům, než je zdravotnictví, kde by mohla být případnou kandidátkou do čela resortu.

Druhý díl skládačky

Nedělní jednání celostátní konference lidovců je druhým dílkem do pomyslné skládačky o koalici. První rozřešila v sobotu sociální demokracie, jejíž ústřední výkonný výbor na doporučení předsednictva odsouhlasil návrh koalice. ÚVV ČSSD rozhodl i o tom, že se nebude konat stranické referendum. [celá zpráva]

Lidovci sice v týdnu souhlasili se zněním navrhované koaliční smlouvy, vadí jim ale personálie. Nechtějí se spokojit s tím, že by ve vládě měli jen dvě křesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám