Hlavní obsah

Budeme vládou pozitivní změny, zařekl se optimistický Sobotka

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v sobotu uspěl se svým plánem na vstup do koaliční vlády s hnutím ANO a lidovci. Ústřední výkonný výbor (ÚVV) soc. dem. jednomyslně v pražském Kongresovém centru schválil koaliční smlouvu. Uspořádání vnitrostranického referenda výbor odmítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka po jednání ÚVV ČSSD, který schválil koaliční smlouvu. V pozadí zleva Milan Chovanec a Roman Sklenák.

Článek

„Ústřední výkonný výbor dnes ve svém usnesení schválil dosavadní postup,“ prohlásil na tiskové konferenci po jednání ÚVV ČSSD předseda strany Bohuslav Sobotka. „ÚVV sociální demokracie souhlasí se vstupem sociální demokracie do vlády,“ dodal.

Potvrdil, že usnesení bylo přijato jednomyslně. „Myslím, že to je silné stvrzení toho, že soc. dem. míní své úsilí o koaliční vládu velmi vážně,“ podotkl Sobotka, podle kterého na jednání nezazněla žádná vážnější kritika koaliční smlouvy. Námitky se týkaly rozložení odpovědnosti za vládu. „Zazněly například požadavky, aby za resort zdravotnictví nebo dopravy měla odpovědnost ČSSD,“ uvedl Sobotka.

Naopak vyzdvihl, že se podařilo do koaliční smlouvy vtělit velkou část programových priorit soc. dem. „Nakročili jsme dalším krokem k tomu, aby Česká republika měla co nejdřív další vládu,“ řekl Sobotka.

Za poslední neuzavřenou věc označil dohodu o obsazení ministerských postů, které se mají řešit počátkem příštího týdne.

Sobotka uvedl, že se jeho názor na rozdělení křesel nezměnil, podle něj ale soc. dem. bude jednat velkoryse. „Pokud se objeví překážky, tak je chceme odstraňovat. Proto jsme se dohodli, že se církevní restituce budou řešit samostatně,“ řekl.

Schůzka zřejmě příští týden

Kontaktovat předsedy ANO a lidovců chce ještě v sobotu, společná schůzka se pravděpodobně odehraje příští týden. „Budeme se také bavit o jednotlivých kandidátech. Budu chtít znát jména a vědět, jestli jsou lidé připraveni stát se ministry,“ prohlásil Sobotka s tím, že o personálních návrzích ČSSD bude informovat stranické grémium.

„Pokud se na návrzích v koalici shodneme, tak je bude koalice hájit. Kandidát na ministra by měl být zralá osobnost a měl by být kompetentní v oblasti, kterou by měl řídit,“ dodal.

„Za marasmus nemůžeme” 

Podle šéfa ČSSD by konečně měla vládnout vláda „pozitivní změny“. „Ani jedna z koaličních stran nenese odpovědnost za marasmus, kterého jsme tady byli svědky v minulých letech,“ uvedl. Nový kabinet podle něj bude mít také za úkol rekonstruovat stát, který je podle něj po minulých vládách zdevastován.

Sobotkova slova potvrdil i místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Podle něj by se vlády měl ujmout kabinet, který se bude snažit zlepšit obraz země. „Ta dostala v poslední době zabrat,“ řekl a dodal: „Budujeme stát, abychom se za něj nestyděli.“

Zaorálek uvedl, že by soc. dem. ve vládě chtěla zasadit o to, aby se z ČR opět stal sebevědomý stát, se kterým se lidé identifikují. „Ne jen chlebem živ je člověk. Chceme sestavit program a vládu, za kterou se nebudeme stydět a chceme, aby ČR získala důstojné místo v Evropě a ve světě,“ nechal se slyšet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák

Hladký průběh schvalování potvrdil předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Ten také prohlásil, že podobný výsledek očekával.

Uvedl, že při pohledu na text koaliční smlouvy je jasné, že sociální demokracie uplatnila velkou většinu svého volebního programu. „Delegáti neměli žádný důvod hlasovat jinak,“ řekl Sklenák.

Vnitrostranické referendum o koaliční smlouvě ÚVV odmítl. S tímto nápadem původně přišel Bohuslav Sobotka. Později ale od plánu upustil, protože by to podle něj přineslo zdržení při sestavování koaliční vlády. Podobná slova volil před sobotním jednáním také místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Související témata:

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

Sobotkovi straničtí oponenti Michal Hašek a Jeroným Tejc sice měli ke koaliční smlouvě výhrady kvůli plánu nezvyšovat daně, oba ale řekli, že dohodu podpoří. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám