Hlavní obsah

Sobotka: Žádné ústupky, na ministrech budu trvat

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka Právu v pátek jasně řekl, že on i celá budoucí koalice budou trvat na ministrech, které nominuje, i kdyby je nechtěl prezident Miloš Zeman jmenovat. Jména svých klíčových spojenců Lubomíra Zaorálka na zahraničí a Jiřího Dienstbiera na spravedlnost, ani Martina Stropnického z hnutí ANO na obranu Sobotka přímo nepotvrdil, nicméně to mohou být nominace, které o vzniku vlády rozhodnou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Prezident Miloš Zeman vám nedávno vzkázal, že vám do sestavení vlády chce mluvit. Nechce jmenovat ministra, který by neměl odborné předpoklady k řízení resortu, a v souvislosti s obranou jmenoval například Martina Stropnického z ANO. Problémy má ale i s Lubomírem Zaorálkem a říká se, že i s Jiřím Dienstbierem. Jste na to připraven?

Určitě nechci s panem prezidentem vyhledávat spory za každou cenu. Opakovaně poukazuji na hodnotovou blízkost prezidenta, který byl zvolen levicovými hlasy, a sociální demokracie.

Na druhé straně je potřeba respektovat ústavu a všichni, ať už prezident, vláda, by se měli řídit pravidly.

Ta jasně říkají, že žijeme v parlamentním systému, kde rozhodují volby do Poslanecké sněmovny, ne prezidentské volby. Respektuji právo pana prezidenta komentovat návrhy na členy vlády, ale nepřísluší mu, aby takové návrhy vetoval, pokud k tomu nemá zákonné či ústavní důvody.

Co uděláte, pokud vám je přesto vetuje?

Pokud to nebudou zákonné či ústavní důvody, pak na takovém návrhu bude koalice trvat. Dohodli jsme se, že kandidáty na ministry vybereme odpovědně, aby to byli silné osobnosti a odborníci. I pokud by pan prezident s takovým návrhem nesouhlasil, bude tak na něm koalice trvat.

Jinými slovy se budete za své ministry prát.

Koalice bude hájit personální návrh, se kterým za panem prezidentem přijdu. Já mohu slíbit, že budeme k výběru kandidátů postupovat skutečně odpovědně. Nechci, aby se ministři střídali jako na orloji, jak to známe z vlády Petra Nečase. Devastuje to státní správu, snižuje to její možnost fungovat.

Předseda ČSSD se v obsáhlém rozhovoru také ohradil proti požadavkům lidovců na větší počet ministrů, zmínil i další klíčová témata pro vznik vládní koalice. Celé interview si můžete přečíst v sobotním Právu.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám