Hlavní obsah

O koalici může rozhodnout jediné křeslo. Lidovci nechtějí dělat ve vládě stafáž

Právo, dan

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vzkázal z USA, kde je na služební cestě, potenciálním koaličním partnerům, že pokud nezíská pro svou stranu důstojné postavení ve vládě, tedy tři resorty, tak do vlády nepůjdou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Můžeme být ve vládě, ale ne za každou cenu. A musíme tam mít důstojnou roli,“ řekl Právu Bělobrádek. Argument šéfa ANO Andreje Babiše, že podle výsledku voleb jim více než dvě ministerstva nepřísluší, odmítá.

„Pan Babiš nepochopil, že nejde pouze o poměrnost. Když se mu to hodí, tak na poměrnost nehraje, viz rozdělení výborů ve Sněmovně. Chápat to nemusí, záleží na dohodě, a také na tom, o jaké resorty jde,“ uvedl Bělobrádek. Připustil, že by mohli ustoupit, kdyby získali zajímavější ministerstva.

Předseda ČSSD Bělobrádkovi před odjezdem do USA nabídl zdravotnictví a kulturu. To se lidovcům nelíbí a chtěli by práci a sociální věci, zemědělství, místní rozvoj, průmysl nebo školství.

Podle Bělobrádka se musí přístup partnerů změnit, jinak nemá smysl do vlády chodit. „Pokud to bude stejné jako nyní, kdy nás vylučovali z jednání, dali nám ministerstva, které nikdo jiný nechce, a sami si rozebrali, co sami chtěli, tak brzo může dojít k tomu, že nám řeknou, že můžeme odejít, protože si zajistili podporu komunistů nebo Úsvitu. Dělat stafáž není důstojná role,“ podotkl Bělobrádek.

Z USA by se měl vrátit v neděli dopoledne. Z letiště by měl dorazit přímo na jednání celostátní konference KDU-ČSL, která by měla rozhodnout o tom, jestli vstoupí do vlády a zda souhlasí s programem. Ten si šéf lidovců pochvaluje. „Odborné týmy odvedly dobrou práci a ve smlouvě jsou zapracované naše zásadní priority. Myslím, že je to  kompromis a je to uspokojivé,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám