Hlavní obsah

Rusnokova vláda rozdá svým úředníkům na odměnách 180 miliónů korun

Ministři Rusnokovy vlády poslali zaměstnancům předvánoční odměny, které dosahují celkové výše 180 miliónů korun. Premiér to zdůvodnil v pátek v Radiožurnálu tím, že úředníci si přilepšení zaslouží, protože nejsou placeni odpovídajícím způsobem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér v demisi Jiří Rusnok.

Článek

V létě Rusnok kritizoval někdejšího předsedu vlády Petra Nečase, který rozdal odměny ve výši 243 miliónů. ”Mě to zaráží a považuji to za neprofesionální přístup z hlediska minulé vlády,“ konstatoval tehdy Rusnok a poukázal na „ohromnou falešnost“ odměňování ve státní správě.

Základní platy jsou podle něj neoprávněně nízké „a pak se násobí tím, jak se dávají různé odměny, ve kterých není žádný řád“.

Teď přiznal, že odměny jsou způsob, jak obejít systém placení státních úředníků.

Nejvíc dostali na financích

Nejvyšší odměny rozdalo podle Radiožurnálu ministerstvo financí. Jeho úředníci byli odměněni za to, že připravovali rozpočet a podíleli se na změně daňové legislativy. Odměny v tomto resortu jsou vyšší než za minulé vlády. Celkem tam úředníci dostali 38,5 miliónu korun, v první polovině roku za minulé vlády šlo o 23,7 miliónů

Odměny se oficiálně zdůvodní tím, že úředník splnil mimořádný úkol.

Výrazně více dostali i úředníci na ministerstvu zahraničí, celkem 16,5 miliónu. V předchozím období to bylo 9,9 miliónu. Za minulé vlády se měli lépe úředníci na ministerstvu zemědělství, kteří za první pololetí dostali odměny za 24,7 miliónu, teď je to 16,5 miliónu. Nečasova vláda přitom před odchodem nešetřila, na odměnách rozdala čtvrt miliónu korun, třikrát více než rok předtím, za což sklidila velkou kritiku.

Do čísel Ruskonokovy vlády nejsou ještě započítány odměny na Úřadu vlády, připomíná Radiožurnál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám