Hlavní obsah

Chystala se past na Babiše? Jedna nenápadná věta v koaliční smlouvě

– Praha
Právo, rsk, tin

ČSSD, lidovci a hnutí ANO ve čtvrtek doladili koaliční programovou smlouvu, do její finální verze ale na poslední chvíli přibyla jedna drobná změna. Podstatná je hlavně pro lídra hnutí ANO Andreje Babiše. Menší poprask způsobila nenápadná věta na straně 33. V ní tři strany slibují: „Po vzoru vyspělých zemí zpřesníme pravidla týkající se koncentrace mediálního vlastnictví.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Kolovratník, Kristýna Zelienková, Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek na schůzi Poslanecké sněmovny, která se konala 10. prosince 2013.

Článek

Pikantní je, že by takové znění šlo přímo proti Andreji Babišovi, jehož firma Agrofert nedávno koupila mediální dům MAFRA a vlastní také Rádio Impuls.

Původní formulace zněla: „Po vzoru vyspělých zemí omezíme koncentraci příliš velkého podílu na mediálním trhu v jedněch rukou.“ Formulace, která se nakonec do smlouvy dostala, je obecnější.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka je přílišná koncentrace mediálního trhu v rukou jednoho vlastníka riziko.

„V ČR dochází k řadě změn mediálního trhu, ale nebylo to konkrétně míněno na pana Babiše. Chceme silnou pozici veřejnoprávních médií. Aby se nestalo, že média budou PR organizacemi jednoho vlastníka,“ dodal.

„Je to požadavek koaličního partnera, já to komentovat nebudu. Musíte se zeptat pana Babiše,“ zareagoval šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám