Hlavní obsah

Inverze z Česka jen tak nezmizí, nížiny se budou dusit

Novinky, jim

Celý týden bude počasí jako přes kopírák. Teploty se budou držet po celém území nad nulou a pod hustou oblačností. Na horách bude jasno, ale ještě tepleji než v údolích, takže se na holých kopcích nechytne ani umělý sníh.

Foto: David Taneček, ČTK

Lyžařská sezóna začíná. Počasí ale moc nepřeje. Na snímku návštěvníci střediska v Říčkách v Orlických horách.

Článek

„Ode dneška za týden budeme splňovat inverzní charakter počasí ve všech ohledech, protože charakter počasí zůstane neměnný. Nadále nás bude ovlivňovat mohutná oblast vysokého tlaku vzduchu a ve vyšších vrstvách atmosféry k nám bude pronikat teplejší vzduch,“ sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

V nížinách tedy bude podle ní převážně zataženo s teplotami mezi jedním až pěti stupni Celsia nad nulou. Pokud se inverze rozpustí, vyjasní se a teploty se mohou posunout k sedmi stupňům Celsia.

Po ránu by se měly teploty pohybovat mezi minus dvěma až dvěma stupni nad nulou. Při celonočním vyjasnění by teploměry mohly ukázat až minus pět stupňů.

Polojasno nebo jasno bude jen v horských oblastech, kde se v tisíci metrech nad mořem budou teploty pohybovat kolem pěti stupňů. „Podmínky pro lyžařskou sezónu budou špatné – nic tam nespadne a ještě se nebude dát zasněžovat,“ podotkla Honsová.

Navíc zkomplikuje inverze řidičům v nížinách jízdu. V ranních a dopoledních hodinách se budou vyskytovat mlhy, které sníží dohlednost, přidat se může i mrholení. Také se zhorší rozptylové podmínky, kdy koncentrace prachových částic budou překračovat své emisní limity.

„Zatím to vypadá tak, že inverze vydrží až do konce příštího týdne,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám