Hlavní obsah

Volbou ANO šli lidé proti své peněžence a brzy to zjistí, věští Kalousek

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opozice se zatím do komentování koaliční smlouvy nehrne. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se ale zostra pustil do slibovaných dotací. „Zdá se, že to nebude vláda rozpočtově odpovědná. Je otázkou, zda se jí podaří udržet veřejné rozpočty pod kontrolou,“ řekl ve středu Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Největší výhrady má k daňovým úpravám. Podle něho budou zřejmě rozčarovaní především voliči ANO. „Lidé záhy zjistí, že volbou ANO hlasovali výlučně proti svojí peněžence. Možná podpořili agropotravinářský komplex, pro který bude dotací dost, ale vlastně budou muset platit víc. A nevím, jestli si to přáli,“ prohlásil Kalousek.

Jako nepřijatelnou označil exministr financí třetí sazbu. „Je to krok opačným směrem. Daňový systém má být co nejjednodušší, s co nejméně výjimkami a s co nejmenším množstvím daňových úniků,“ uvedl.

Koalice pohrdá právem

Odmítá hlavně to, že by v této sazbě měly být dětské pleny. Podle něho rodící se koalice pohrdá principem práva. „Jestliže chce dětské pleny zařadit do snížené sazby, tak to dělá s vědomím, že to odporuje evropské legislativě, k jejímuž dodržování jsme se zavázali,“ varoval.

„Jak chtějí lidi přesvědčovat, aby dodržovali zákony, když sami na ně kašlou a řešit to chtějí, až nám budou hrozit sankce EU? To je nepřijatelný přístup s devastujícími dopady do celkového vnímání právního státu,“ prohlásil.

Podle Kalouska není dobrý ani závazek, že se bude pravidelně zvyšovat minimální mzda, neboť to zvýší nezaměstnanost. „Bude to znamenat neúnosné náklady pro některé typy podnikání, například v sociálních službách,“ je přesvědčen Kalousek.

ODS nevadí nižší sazba DPH

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury soc. dem. neprosadila nic, co měla jako svůj hlavní motiv. Některé věci z rodící se koaliční smlouvy jsou mu ale sympatické.

„Pokud tam budou věci typu úspory provozních výdajů, tak mohou počítat s tím, že to budeme podporovat. Nebudeme říkat, že je něco špatného jen proto, že jsme v opozici. Čím větší ty úspory budou, tím větší podporu to bude u nás mít,“ řekl Stanjura Právu.

ODS podle něho ocení i to, že se nemají zvyšovat firemní daně. Upozornil ale, že pokud zůstane tzv. solidární přirážka pro příjmy nad sto tisíc měsíčně, kterou bývalá pravice prosadila jako dočasné opatření na tři roky, daně se vlastně zvýší.

Podle Stanjury je ODS připravena i k debatě o snížení nižší sazby DPH. „Uvidí se, jestli bychom neměli někde ještě radikálnější návrh. Se snižováním daní mít problém nebudeme. Současně ale budeme chtít, aby k tomu byly reálné úspory, aby nerostl schodek státního rozpočtu, protože se zdá, že tlaků na výdaje je více než potenciálních úspor,“ dodal.

Živnostníci v nejistotě

Podle Jiřího Dolejše (KSČM) je zavedení třetí sazby DPH krokem správným směrem. „Pokud se bude týkat jen něčeho jako léků, knih, dětských plen, tak by to neměl být dramatický propad a pomůže to i sociálně,“ řekl Právu.

Za velký otazník považuje to, že nikdo zatím definitivně neřekl, zda bude zavedena sektorová daň. Jako problém vidí i to, jak budou nastaveny daně směrem k malým podnikatelům a živnostníkům. „To jsou úvahy o tom, že se omezí paušály, zavede se minimální daň atd. Podle mě se dá něco vylepšit, ale myslím, že malý podnikatel není zrovna ten, kdo do rozpočtu přinese rozhodující peníze,“ soudí Dolejš.

Tato nejistota se nelíbí ani živnostníkům, kteří odmítají zavedení minimální daně. Upozornila na to včera Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Daňová pokuta pro živnostníky

Tuto daň má platit podnikatel, který bude dlouhodobě ve ztrátě a nebude mít jiné příjmy, což míří na živnostníky, kteří obcházejí placení daní.

„Daňovou pokutu ve výši okolo 20 tisíc korun pro všechny živnostníky, bez ohledu na to, jestli se někomu daří či nikoliv, kterou navrhuje rodící se koalice, považujeme za nesystémové a alibistické řešení,“ sdělil Právu předseda asociace Karel Havlíček, podle něhož ten, kdo nemá práci nebo zakázky, musí mít možnost daně neplatit.

„Bude-li zaveden povinný desátek pro všechny podnikatele, bez ohledu na jejich výsledky, dokoná tato vládní koalice to, co nevyšlo Klementu Gottwaldovi ani Jiřímu Paroubkovi,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám