Hlavní obsah

Zahráváte si s ústavou, varovali starosty ochránci osobních údajů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neoprávněné zveřejňování osobních údajů na webových stránkách obcí je podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) porušováním ústavních principů. Úřad na praxi některých starostů ve středu upozornil s tím, že pro zástupce státní správy platí pravidlo, podle něhož vše, co není dovoleno, je zakázáno. Konstatoval to předseda úřadu Igor Němec.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Předseda ÚOOÚ Igor Němec.

Článek

"Pro každého občana platí, že to, co není zákonem zakázáno, je povoleno. Pro zástupce veřejné správy platí opak: tedy co mu není povoleno, je zakázáno. Kdyby tento princip všichni volení zástupci znali, tak by se vyhnuli řadě kauz, které se týkají problematiky ochrany osobních údajů," uvedl Němec.

Jako exemplární případ připomněl případ obce Kravaře na Českolipsku, která na webu zveřejnovala údaje o nepravomocně odsouzených z krádeží. Od ÚOOÚ za to dostala pokutu.

V řízení s obcí Kravaře úřad konstatoval, že na zveřejňování osobních údajů lidí podezřelých ze spáchání přestupků, které projednávají obce, se vztahuje obecná úprava obsažená v zákoně o ochraně osobních údajů.

"Obec je jako správce osobních údajů povinna nakládat s osobními údaji pouze v souladu s účelem, pro který byly tyto údaje shromážděny. Jejich zveřejněním prostřednictvím internetu byl účel zpracování překročen," konstatoval.  Doplnil, že i podle ústavy lze státní moc uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon.

Reklama

Výběr článků

Načítám